open-navfaktor-logo
search
Protesti u Mostaru
Zdravstveni radnici ne odustaju od kolektivnog ugovora, počinju pregovori s Vladom HNK
Simbolično pet minuta do 12 sati članovi Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), njih skoro 1.000, mnogi u pratnji svojih porodica, održali su proteste pred zgradom kantonalne vlade u Mostaru nezadovoljni odnosom prema njima premijera Nevenka Hercega i ministra zdravstva Goran Opsenice.
15.01.2021. u 12:35
get url
text

Podsjetimo, od četvrtka, 24. decembra prošle godine, zdravstveni radnici u HNK su u generalnom štrajku, a njihov glavni zahtjev je potpisivanje kolektivnog ugovora.

- Nećemo nikada odustati od svog, a to je potpisavanje kolektivnog ugovora. Iza nas je više od 2.500 radnika u zdravstvu – kaže Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK.

Vlada HNK je u međuvremenu sa Sindikatom definisala protokol po kojem će teći pregovori.

- To je početni korak. Štrajk traje dalje, u tom segment ništa se ne mijenja. U roku od 20 dana mora se usaglasiti tekst kolektivnog ugovora, uz mogućnost produženja pet dana. Nadam se da je to dovoljan vremenski period da se riješi ovaj problem – ističe Vuković.

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović je kazao kako se sva otvorena pitanja socijalnih partnera trebaju rješavati za pregovaračkim stolom.

- Vjerujemo kako ćemo kroz proces pregovaranja u narednih nekoliko dana doći do rješenja prihvatljivog za obje strane u ovom procesu. Situacija je dosta teška, složena, prolazimo kroz tešku, nikad viđenu krizu. Javna sredstva smanjena su na svim razinama, ali razumijemo i cijenimo napore zdravstvenih djelatnika - kazao je Pavlović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.