open-navfaktor-logo
search
Nastavljaju štrajk
Zdravstveni radnici ogorčeni potezom Vlade HNK: Tu su stvari mutne
Zvanična ponuda Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona uopće nije stigla do sindikata zdravstva i naš štrajk se nastavlja sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor, kazao je Feni predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković.
27.01.2021. u 09:29
get url
text

- Potpuno je sramotno da Vlada o nečemu obavještava javnost i da to novinari saznaju prije nego što je taj akt uopće došao do sindikata. Čim oni obavijeste novinare i javnost zbog svog PR-a prije nego što obavijeste onoga kome se obraćaju, tu su stvari mutne - kazao je Vuković.

Prema onome što je vidio u medijima, Vuković je ocijenio da je jučerašnja ponuda Vlade HNK istovjetna ponudi koju je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK Goran Opsenica uputio sindikatima u septembru 2020. godine.

- Ono što se svim tim radnjama zamagljuje je samo jedna činjenica - ni pod koju cijenu ne žele da dođe do toga da pregovarački tim Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar dođe na pregovore pred ministra i Vladu i to je srž problema - ustvrdio je Vuković.

Još jednom je poručio kako će sindikalisti ustrajati u ostvarivanju svojih zahtjeva te kako će štrajk trajati sve do trenutka potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Oko dvije hiljade članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. decembra prošle godine nalaze se u generalnom štrajku. Sindikalisti traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

Vlada HNK u utorak je saopćila da sindikalistima nudi "povećanje visine ličnih dohodaka i drugih prava radnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zajamčeni važećim kolektivnim ugovorom s liječnicima i stomatolozima, u jednakim omjerima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.