open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Zdravstveni radnici u HNK stupili u generalni štrajk
Skoro 4.000 radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) stupilo je u generalni štrajk.
02.11.2023. u 10:38
get url
text

Predstavnici sindikata današnji korak najavljivali su cijelo ljeto, nadajući se da će Vlada HNK ponuditi rješenje, što se nije dogodilo. Kolektivni ugovor radnicima u zdravstvu ovog kantona istekao je 21. maja, odnosno 21. augusta, jer u klauzuli stoji da se zakonsko važenje može produžiti još tri mjeseca, a to znači da zaposleni u zdravstvenim ustanovama više od dva mjeseca rade mimo zakona.

- Još jednom, vidite sve okupljene, poručujemo Vladi da dolazimo u ponedjeljak. Nek se srame zdravstvenih radnika. Ponižavaju nas i ovako nas drže. Neka je sramota premijera (Nevenka) Hercega i ministra (Gorana) Opsenicu (ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, op. a.), koji uredno primaju novac, dok Herceg govori da više nije premijer. Neka je sramota i ministra (Adnana) Faladžića (ministar finansija HNK, op. a.), koji drži naš novac. Više nemamo šta reći osim da ćemo se do kraja boriti, sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše - rekao je predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Ivica Anić.

FOTO: AA

Radnici su nezadovoljni visinom plaća. Satnica radnika u zdravstvu u HNK iznosi 2,30 maraka, pa je, recimo, razlika u plaći zdravstvenih radnika u HNK i u Kantonu Sarajevo oko 300 KM.

- Zahtijevamo povećanje plaće od 30 posto te ostale uvjete na rad. Želimo da javnost zna da mjesecima radimo bez Kolektivnog ugovora. Jedini krivac je Vlada HNK, koja nije ništa uradila da spriječi kolaps zdravstva. Nadam se da će prevladati razum i da ćemo doći do rješenja, potpisati kolektivni ugovor i nastaviti s radom. Do tada molim naše pacijente za strpljenje i razumijevanje - rekla je predsjednica Skupštine sindikata zdravstva HNK Ana Mišić.

Anić je kazao da je problem što Vlada HNK ponižava zdravstvene radnike.

- Krše zakon. Ovo je za krivične prijave. Mi poštujemo zakon, tjeramo Vladu na zakon, oni ga donose, a ne drže ga se. Ovo je jedina Vlada koja je Sindikat poslala na sud. Neka ih je sramota i ljudi ovdje. Dok je bila korona, skupljali su poene i govorili "bravo radnici", a gdje su sada? Sada ih ponižavaju, sram neka ih bude - poručio je Anić.

FOTO: AA

Tokom generalnog štrajka primat će se samo hitni slučajevi i životno ugroženi pacijenti. Ispred svake zdravstvene ustanove bit će trijažni punkt, a štrajkački odbor će kontrolisati da li se štrajk provodi kako treba. Od danas specijalističko-konsultativne ambulante neće primati pacijente.

- Od ovog trenutka veliki broj naših pacijenata i građana ostao je bez obaveznog zdravstvenog osiguranja i velikog dijela zdravstvenih usluga koje im pripadaju. Isključivi krivci koji su to uzrokovali su premijer Herceg i ministar zdravstva Opsenica. Šest mjeseci nijednim pravnim aktom ili dopisom se nisu obratili Sindikatu i pokušali zaustaviti stupanje u generalni štrajk. To govori o ozbiljnoj neodgovornosti, nekompetentnosti i njihovom aljkavom radu. Oni u ovom trenutku sjede zavaljeni u fotelje i gledaju zdravstvene radnike. Pozivamo ih da tokom današnjeg dana pozovu Sindikat da se dogovorimo i potpišemo Kolektivni ugovor, te spriječimo katastrofu u zdravstvu - naveo je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković.

- Slika iza nas sve govori. Nekada smo bili heroji u bijelom... Strašno je da danas medicinska sestra ne može naplatiti prosječnu platu u Federaciji BiH. Svi smo opterećeni porodicama. Potpuna odgovornost je na Vladi. Zaobišlo nas je sve. Svjedoci smo i pomoći zaposlenicima, mnogo lošije firme, privatnici, svi budžetski korisnici su dobili taj novac, a jedini koji su ostali van priče su zdravstveni radnici. Očekujem od Vlade tokom dana da nas pozovu da razgovaramo o zahtjevima za povećanje naših plaća - izjavio je predsjednik Sindikata Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" Ismet Kodro.

Poseban problem je u Domu zdravlja Konjic, gdje radnici zbog dugovanja ne dobijaju plaću već nekoliko mjeseci.

- Bolnica u Konjicu je stupila u generalni štrajk, ali nije Dom zdravlja Konjic. Oni su u ovom trenutku u velikoj agoniji, izbezumljeni su, radnici su pred davanjem kolektivnog otkaza - istakao je Dalibor Vuković.

Iz Vlade su dosad upućivali na osnivače, tvrdeći da oni nisu prave adrese za rješavanje problematike zdravstvenih radnika te da su to osnivači i poslodavci ustanova. Poručili su da će Vlada, shodno fiskalnom kapacitetu, a nakon što se ostvari dijalog između osnivača i poslodavaca sa sindikatima i dođe do iznosa koji je realno moguć, prihvatiti trećinu obaveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.