open-navfaktor-logo
search
Najavljuju štrajk
Zdravstveni radnici u HNK traže novi kolektivni ugovor i plaću veću za 30 posto
Veliki broj zdravstvenih radnika iz Hercegovačko-neretvanskog kantona sudjelovao je danas u protestnoj šetnji u Mostaru želeći na taj način upozoriti Vladu HNK kako traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanje plaće od 30 posto, inače će stupiti u generalni štrajk.
18.07.2023. u 11:32
get url
text

Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizirao je protestnu šetnju od Španskog trga do zgrade Vlade HNK, kako su ranije rekli, zbog odugovlačenja postupka mirnog rješavanja Kolektivnog radnog spora Vlade sa sindikatima.

- Tražimo novi kolektivni ugovor s povećanjem plaće koja bi pratila krizu. Ljudima novac više ništa ne znači, povećanje koje tražimo i to će biti malo, ali nadamo se da će se doći do zaključka novog kolektivnog ugovora jer je ovaj istekao – izjavio je predsjednik Sindikata uposlenika Doma zdravlja Čapljina Marko Vištica dodavši kako su njihove plaće takve da su ih većinom pretekli i privatnici svojim plaćama.

- Radimo na državnom poslu i radimo u teškim poslovima poput Hitne, CUM-a, svi ostali radnici u zdravstvu dolaze u doticaj sa svakakvim pacijentima i raznim bolestima. U podređenom smo položaju, tražimo da se plaća izjednači i da bude pristojna za život u BiH – kazao je Vištica.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivica Anić rekao je kako su se danas okupili jer Vlada ponižava zdravstvene radnike.

- Ono što nije učinila prije dvije godine, nastavlja da radi i sada, 45 dana nisu pogledali kolektivni ugovor, sjetite se samo sramotne izjave ministra Faladžića (Adnan Faladžić, ministar finansija HNK) gdje kaže nakon dva mjeseca da nisu pogledali kolektivni ugovor i da će ga sada gledati. Vlada uporno laže Sindikat, imaju još ovu sedmicu za mirovno vijeće i ukoliko se to ne dogodi stupamo u generalni štrajk – najavio je Anić poručivši kako se mogu sramiti zbog 4.000 radnika u zdravstvu.

Kako kaže, ako nova Vlada dođe prije ispunjenja njihovih zahtjeva, tražit će da se s njom odmah pregovara.

- Mi ćemo tražiti da odmah pregovaramo s novom vladom, a ova vlada ako ode ostati će krivac i crnim slovima će biti upisana svim radnicima u zdravstvu - kazao je Anić.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković smatra kako je nepojmljivo da njihov zahtjev stoji u ladici.

- U pitanju je 3.900 zdravstvenih radnika, gdje je stupanjem njih u štrajk posljednji put došlo do ozbiljnog poremećaja u zdravstvenom sistemu. Mnogi koji su tražili zaštitu nisu je mogli dobiti i Vlada želi to opet učiniti te će nakon toga okriviti Sindikat. Ovaj sindikat ne želi štrajk, želimo ono što nam pripada sukladno zakonima o radu i ostalim zakonima, da sjednemo za pregovarački sto s Vladom HNK i da potpišemo kolektivni ugovor – poručio je Vuković.

Oni traže povećanje plaće od 30 posto.

- Radi se o povećanju plaće dva puta po 15 posto kako bi zdravstveni radnici bili mirni i kako bi dobili zasluženu plaću. Do sada Vlada i resorni ministar zdravstva nisu ništa uradili, ukoliko dođe do generalnog štrajka sindikat nije odgovoran za poremećaje sistema - dodao je Vuković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.