open-navfaktor-logo
search
Usvojen rebalans
Zdravstveni radnici u KS dobit će uvećanu plaću za juli, kad će biti isplaćene tri razlike
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo napokon će dobiti plaće za juli po novim kolektivnim ugovorima koji su potpisani još krajem aprila.
06.07.2022. u 15:02
get url
text

Naime, Skupština Kantona Sarajevo na današnoj sjednici usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS).

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu KS plaće po novim kolektivnim ugovorima dobit će tek u augustu

Kako je u sva tri teksta kolektivnih ugovora navedeno kako će se primjenjivati od 1. aprila 2022. godine, to znači da vlast u KS zaposlenima u zdravstvu duguje razlike plaća za tri mjeseca - april, maj i juni, a kada će one biti isplaćene, ostaje da vidimo.

- Nema razloga da razlike za četvrti, peti i šesti mjesec vlast u Kantonu Sarajevo ne isplati odmah, ne čekajući početak augusta kada se isplaćuje plaća za juli po novim koeficijentima. Ali sa "Trojkom" se nikada ne zna, vidjet ćemo – kazao je prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu pitaju vlast u KS: Zašto se ne provode potpisani kolektivni ugovori, plaće i za juni po starom

Podsjetimo, prema novim kolektivnim ugovorima, nemedicinari su na koeficijent dobili 0,20, medicinari 0,30, ljekari opće prakse 0,40, a specijalisti 0,60. 

- Politikanstvo je napokon završeno! Ono što će radnici u zdravstvu dobiti, s obzirom na inflaciju i recesiju kojoj svjedočimo, je kap u moru, i ne znači im bogzna šta, ali nakon tri godine generalnog štrajka i borbe, nešta smo uspjeli izvojevati. Nadati se da će doći neka bolja vremena, a sa njom i pametnija vlast u KS, koja će biti manje bahata i prepotentna – naveo je Selimić i dodao kako novi kolektivni ugovori važe naredna 24 mjeseca.

VEZANI TEKST - Forto potpisao kolektivne ugovore radnicima u zdravstvu; Selimić: Održao sam obećanje, nismo se rukovali

Podsjetimo, predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS još 28. aprila potpisali su Granski te dva Strukovna kolektivna ugovora sa Edinom Fortom, premijerom KS, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.

Nakon toga, više od 20 dana čekalo se da ugovori budu objavljeni u Službenim novinama KS, što je napokon učinjeno 19. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.