open-navfaktor-logo
search
Skupština 6. jula
Zdravstvenim radnicima upitne uvećane plaće i u augustu: Ima li "Trojka" dovoljno ruku?
Iako su kolektivni ugovori potpisani još krajem aprila, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo plaće još dobijaju po starim, davno isteklim ugovorima.
30.06.2022. u 07:51
get url
text

Nadu da bi uvećane plaće te tri razlike za april, maj i juni, mogli dobiti u augustu probudila je informacija s kraja prošle sedmice kada je na stranici Vlade KS objavljeno kako će se na dnevnom redu 53. redovne sjednice Skupštine KS, koja je zakazana za 6. juli, naći i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) za 2022. godinu.

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu KS plaće po novim kolektivnim ugovorima dobit će tek u augustu

Ali radovanje je kratko trajalo jer već od ovog ponedjeljka u određenim skupštinskim kuloarima kolaju priče "kako vladajuća 'Trojka' nema dovoljno ruku kako bi ta tačka dnevnog reda prošla glasanje".

Ako se to i dogodi, to znači da će zdravstveni radnici i augustovsku plaću dobiti po starom, a onda se postavlja pitanje dokle se to može odvući i hoće li medicinari uopće u ovoj godini dobiti plaće po novim ugovorima?

Podsjetimo, Senad Hasanović je iz Stranke za BiH prošle sedmice prešao u NiP, pa je to ta ruka koja je nedostajala nakon što je krajem maja preminula zastupnica Segmedina Srna.

Sa Hasanovićem "Trojka" bi mogla imati tijesnu, jedva navučenu, većinu, pa bi Finansijski plan ZZOKS mogao proći ako vlast u KS sve "svoje" zastupnike, prema riječima našeg sagovornika, 6. jula dovede za ručicu u skupštinsku salu i kaže im kako će glasati.

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu pitaju vlast u KS: Zašto se ne provode potpisani kolektivni ugovori, plaće i za juni po starom

No kako stvari trenutno stoje, neki se zastupnici od 18 onih u koje "Trojka" polaže nade, dvoume - hoće li dati svoj glas za ovakav finansijski plan.

Među onima koji se dvoume i koji bi mogli iznenaditi su i zastupnici SBB-a.

Naš sagovornik dodaje "kako se sa SBB-om i njegovim Zvonkom Marićem nikada ne zna jer oni uvijek prirede iznenađenje. Uvečer kažu jedno, a ujutro sasvim nešto drugo".

Podsjetimo, predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS još 28. aprila potpisali su Granski te dva Strukovna kolektivna ugovora sa Edinom Fortom, premijerom KS, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.

Nakon toga, više od 20 dana čekalo se da ugovori budu objavljeni u Službenim novinama KS, što je učinjeno 19. maja.

VEZANI TEKST - Forto potpisao kolektivne ugovore radnicima u zdravstvu; Selimić: Održao sam obećanje, nismo se rukovali

Kako je u sva tri teksta kolektivnih ugovora navedeno kako će se primjenjivati od 1. aprila 2022. godine, to znači da vlast u KS zaposlenima u zdravstvu već duguje razlike plaća za tri mjeseca - april, maj i juni, jer će radnicima i primanja za ovaj mjesec, koja uskoro trebaju dobiti, biti isplaćena po starim kolektivnim ugovorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.