open-navfaktor-logo
search
Zastupnica u EU
Željana Zovko traži sankcije za Faktor zato što smo objavili da je u Briselu promovirala ustašu
Eurozastupnica Željana Zovko, poznata po svojim rigidnim stavovima kada je u pitanju Izborni zakon Bosne i Hercegovine te općenito politika u BiH, nedavno je u Briselu predstavila nematerijalnu i materijalnu baštinu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Faktor je pisao o tome, a sada Zovko traži sankcije za našu redakciju!?
14.02.2024. u 12:52
get url
text

VEZANI TEKST - Željana Zovko u Evropskom parlamentu predstavila ustašu

Ona je otvorila umjetničku izložbu koja na poseban način prikazuje opstanak Hrvata u BiH te najvažnije historijske epizode Hrvata kroz stoljeća, kako su izvijestili mediji.

Međutim...

- Problem predstavlja prilično skandalozna činjenica da se pod krinkom priče o "opstanku Hrvata u BiH" predstavlja i jedan hercegovački franjevac, fra Radoslav Glavaš (1909-1945). Glavaš se nalazi u grupi od 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca koje se smatra mučenicima jugoslavenskog režima koje su partizani ubili iz "mržnje prema vjeri". No Radoslav Glavaš nije bio običan franjevac nego "načelnik bogoštovlja" u Pavelićevoj vladi i jedan od najutjecajnijih ljudi u NDH. Glavaš je uhvaćen u Zagrebu i pogubljen po kratkom postupku. Ali ne zato što je bio franjevac nego zato što je bio deklarirani ustaša. 

Uprkos tome što je na izborima za EP dobila samo 2.392 glasa, Željana Zovko do svoje lukrativne funkcije u EP-u nije došla zbog svojih kompetencija nego zbog poznanstva i vjernosti predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Ako joj je već sjekira pala u med bez truda, onda bi trebala paziti na koji način promovira Hrvatsku i Hrvate u Evropi - objavio je između ostalog zagrebački magazin Express, a Faktor je prenio taj tekst.

Tekst iz zagrebačkog Expressa, a koji je Faktor prenio

U tome je sav naš krimen, pa sad Zovko "oštro reagira na članak portala Faktor.ba koji zlonamjerno navodi netačne i neistinite informacija kojima se omalovažava i blati izložba" te "traži ispriku i sankcije protiv laži kojima je izložena od političkog portala Faktor.ba", objavio je HDZ-u bliski Hrvatski medijski servis (HMS).

U istom tom tekstu HMS-a u kojem se citira Zovko, koja traži izvinjenje i sankcije, potvrđuje se da je sporni Radoslav Glavaš bio dio izložbe: 

- Na izložbi je predstavljena bista fra Didaka Buntića, koji je bio spasitelj više od 17.000 djece svih vjera u BiH, koja su zbog rata bila izložena izgladnjivanju, te je širom Hercegovine i svijeta prepoznat kao spasitelj siromašnih i prozvan hercegovačkim Mojsijem. Jednako tako, izložbom je predstavljena i skulptura 66 franjevačkih mučenika koji su tokom 2. svjetskog rata ubijeni od partizana na Širokom Brijegu. Ovih dana se obilježava godišnjica tog mučnog masakra, a članak Faktor.ba je pokušao lažima obezvrijediti povijesno sjećanje na mučeničku smrt hercegovačkih franjevaca - navodi HMS. 

 

 

Dakle, Zovko ne negira da je dio izložbe, u tih 66 franjevaca, i sporni Andrija Radoslav Glavaš o kojem je hercegovački Poskok pisao na način da se pita "zašto je taj nacist toliko važan". 

No Zovko se ne obračunava ni sa zagrebačkim Expressom ni sa hercegovačkim Poskokom, ona se obračunava s Faktorom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.