open-navfaktor-logo
search
Teorije zavjere
Željana Zovko tvrdi kako je Turska instruirala Bošnjake da glasaju za Komšića
Zovko je ustvrdila kako je nakon što je turski predsjednik Erdogan održao predizborni skup u BiH, ova zemlja iskoristila svoj utjecaj da bi se Bošnjacima reklo za kojeg kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva da se glasa
22.11.2018. u 13:23
get url
text

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta održao je zajedničku raspravu o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini te o amandmanima na godišnji izvještaj Evropskog parlamenta o stanju u našoj zemlji. Odvojene izvještaje podnijeli su šef posmatrače misije Frank Engel i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda.

O izbornom procesu u Bosni i Hercegovini govorila je i zastupnica iz Hrvatske, inače bivša ambasadorica BiH u Italiji, Željana Zovko, koja je naizgled otkrila neke nove kontroverze izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Ono o čemu je govorila Zovko do sada nije spomenuto u bilo kojem izvještaju ili reakciji na izborni proces u Bosni i Hercegovini. Naime, Zovko je ustvrdila kako je nakon što je turski predsjednik Erdogan održao predizborni skup u Bosni i Hercegovini ranije ove godine ova zemlja iskoristila svoj utjecaj da bi se Bošnjacima reklo za kojeg kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva da se glasa, prenosi N1.

Frank Engel je u svom izvještaju kazao Bosna i Hercegovina nije najjednostavnija po svom ustavnom uređenju. Također je istakao kako je izborni proces u Bosni i Hercegovini bio veoma složen, da je protekao relativno uredu, te da su logistički izbori bili vrlo dobri.

Engel i njegove kolege iz posmatračke misije upozorile su na prijetnje koje su prijavljene tokom predizborne kampanje, koju su opisali kao najprljaviju u dosadašnjoj historiji Bosne i Hercegovine. 

- Primijećen je visok nivo posmatrača sa nacionalnog nivoa koji su pratili izbore u okviru kampanje pod nazivom "Pod lupom". To je bilo zanimljivo jer su mladi pokazali interes za građane, a ne za kandidate, i željeli su osigurati korektnost izbornog procesa u Bosni i Hercegovini - rekao je Engel.

Stalni izvjestilac EP za BiH Christian Dan Preda je pak kazao kako je tokom procesa usklađivanja amandmana došlo do postizanja dogovora o velikom broju kompromisnih amandmana koji će se kasnije naći u finalnoj verziji izvještaja.

- Konstitutisano je novo Predsjedništvo BiH, bivši član Predsjedništva Čović je posjetio Hrvatsku, predsjedavajući Dodik je slavio sa kineskim i ruskim amabasadorom i to nam pokazuje konačni cilj, ključno je da razine na svim razinama budu formirane u interesu građana - kazao je Preda.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.