open-navfaktor-logo
search
Propali pregovori
Željeznice FBiH: Nema interesa za uspostavu linije do Zagreba, šta je sa relacijom Sarajevo - Banja Luka
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine nisu planirale u redu vožnje za 2022/2023. saobraćanje međunarodnih putničkih vozova na relaciji Sarajevo - Zagreb - Sarajevo preko Banje Luke, potvrđeno je za Faktor iz Željeznica.
15.05.2023. u 03:38
get url
text

Ipak, kako su nam kazali, ulažu napore i pokušavaju pronaći rješenje za uspostavu međunarodnog putničkog saobraćaja, ali i za obnovu linije Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo.

- Za uspostavljanje ovih linija potrebno je da postoji iskazana volja, interes i značaj i drugih željezničkih kompanija na prijevoznom putu, Željeznica Republike Srpske (ŽRS) i Hrvatskog željezničkog putničkog prijevoza (HŽPP).

Nažalost, dosadašnji pregovori nisu dali razultate, a o eventualnim izmjenama javnost će biti blagovremeno obaviještena - kazali su za Faktor iz Željeznica FBiH.

VEZANI TEKST - Tehnički problemi: Nakon višesatnog kašnjenja, voz iz Sarajeva krenuo za Čapljinu

Iz ove kompanije ranije su naveli kako bi karta na relaciji Sarajevo - Zagreb - Sarajevo preko Banje Luke u jednom smjeru koštala 56,10 KM, a povratna 85,20 KM.

U Federaciji BiH u prvom kvartalu ove godine željeznicom je prevezeno 75.326 putnika, što je više za 7,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, te je ostvareno 5.309.095 kilometara, što je više za 18,6 posto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.