open-navfaktor-logo
search
Suđenje u Srbiji
Željko Budimir osuđen na dvije godine zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Ključu 1992. godine
Nakon ponovnog suđenja u Beogradu, sud je osudio Željka Budimira na dvije godine zatvora zbog napada i pljačke civila bošnjačke nacionalnosti u opštini Ključ u novembru 1992. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.
23.02.2021. u 17:56
get url
text

Viši sud u Beogradu, nakon ponovljenog suđenja, proglasio je danas Željka Budimira krivim po optužnici da je pretukao civila Aleta Štrkonjića, Bošnjaka, i ukrao njegov novac u selu Rejzovići u opštini Ključ u novembru 1992. godine. Sud je oslobodio Budimira optužbi da je učestvovao u ubistvu Aletove supruge i punice.

Sutkinja Vinka Beraha Nikićević rekla je da se Budimir branio tvrdnjom da je bio na porodičnoj večeri i da je u noći zločina otišao da zaprosi svoju djevojku, ali da mu sud nije povjerovao.

- Sud nije mogao da prihvati odbranu Željka Budimira, jer je opovrgnuta izjavom Aleta Štrkonjića, jedinog preživjelog i on je jasno govorio o tome šta se dogodilo u njegovoj kući - rekla je Beraha Nikićević.

Prema optužnici, Budmir je jedan od trojice vojnika koji su 21. novembra 1992. godine oko 23 sata upali u kuću Aleta Štrkonjića u Rejzovićima, pretukli ga i izboli nožem. Štrkonjić im je dao novac koji su tražili, oko 5.800 tadašnjih njemačkih maraka, a zatim je pobjegao.

Jedan od dvojice ljudi koji su bili sa Budmirom prišao je Štrkonjićevoj supruzi Fatimi, izvadio pištolj i pucao joj u glavu, a zatim nožem ubio njenu majku Fatu Koljić, stajalo je u optužnici. U optužnici nije bilo precizirano kojoj vojnoj grupi ili jedinici je optuženi pripadao.

U prethodnom sudskom procesu, Budimir je u septembru 2019. godine također osuđen na dvije godine zatvora zbog napada i pljačke Štrkonjića i oslobođen optužbi za učešće u ubistvu njegove supruge i njene majke. Ali u martu 2020. godine, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu i naložio ponovno suđenje.

Budimir je tokom suđenja izjavio da je na početku rata 1992. godine bio u rezervnom sastavu policije, a da su ga kasnije u ljeto 1992. poslali na ratište u Kupresu u BiH. Međutim, prema njegovim riječima, on je od 13. oktobra do 1. decembra 1992. godine, u periodu u kojem je zločin počinjen, otpušten iz vojne službe.

Njegova djevojka, koja je u međuvremenu postala njegova supruga, također je svjedočila na sudu i rekla da je te noći on zaista došao kod nje da je zaprosi. Tokom ponovljenog suđenja tužilac nije pozvao nove svjedoke, a odbrana je pozvala Nenada Bajića, brata Predraga Bajića, jednog od dvojice saboraca sa kojima je Budmir optužen za počinjenje zločina.

Nenad Bajić je sudu rekao da mu je brat kazao da na njega vrše pritisak da okrivi Budimira za zločin, iako Budimir nije bio sa njim onog dana kada je zločin počinjen. Predrag Bajić i Mladenko Vrtunić osuđeni su od Kantonalnog suda u Bihaću 2014. godine za ubistvo žena i napad na Štrkonjića.

S obzirom da Budimir živi u Srbiji, BiH je njegov predmet ustupila Beogradu. Suđenje je počelo u aprilu 2018. godine. Današnja presuda je prvostepena i na nju se može uložiti žalba, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.