open-navfaktor-logo
search
Vučićev režim generator nestabilnosti
Žene u crnom: Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici je veliki historijski događaj i pravda za žrtve
AUTOR: Anadolija
24.05.2024. u 11:33
get url
text
Staša Zajović
Staša Zajović
Aktivistkinja Staša Zajović iz organizacije "Žene u crnom" iz Srbije smatra da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija historijski događaj i pravda za žrtve.
- Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a koja je trebala mnogo ranije da se usvoji, veliki je historijski događaj, pravda za žrtve i podsticaj za regionalnu saradnju i tranzicionu pravdu u suočavanju s prošlošću - kazala je Zajović za Anadoliju.
Naglasila je da je srbijanski režim predvođen predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "glavni generator regionalne nestabilnosti".
- Nažalost srbijanski režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, potvrdio je bezumnom histerijom, manipulacijama i lažima, kontinuitet zločinačke politike iz 90-ih godina, i pokazao da je Srbija, odnosno srbijanski režim na čelu sa Vučićem glavni generator regionalne nestabilnosti - rekla je Zajović.
Generalna skupština UN-a u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, samo 19 ih je bilo protiv, a 68 suzdržano. Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.