open-navfaktor-logo
search
Ugrožen Zenicatrans
Zenica bez privremenog finansiranja, Kasumović: Na vama vijećnicima je hoćete li blokirati Grad
Ako ne usvojite budžet, vi ste danas završili Zenicatrans, poručio je Kasumović
23.01.2020. u 13:24
get url
text

Gradsko vijeće Zenice na današnjoj hitnoj sjednici nije usvojilo Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ili do usvajanja gradskog budžeta, odnosno najkasnije do 31. marta 2020. godine. Prethodno, vijećnici većinom glasova nisu podržali prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića da se u dnevni red, umjesto Odluke o privremenom finansiranju, uvrsti rasprava o Prijedlogu budžeta za 2020. godinu.

-Na vama je hoćete li totalno blokirati Grad. Ako ne usvojite budžet, vi ste danas završili Zenicatrans - poručio je Kasumović, koji je dodao da je, ako se ne usvoji budžet, stečaj jedino rješenje za Zenicatrans.

Vijećnici nisu podržali prijedlog Kasumovića da se u dnevni red naknadno uvrste ni tačke dnevnog reda koje se odnose na usvajanje Regulacionog plana Centar 2 te izbor gradskog pravobranioca. Predsjednica Kluba vijećnika SDA Emina Tufekčić istakla je kako nisu za usvajanje Odluke o privremenom finansiranju jer za to postoje objektivni razlozi, a postoji i "gotov budžet za 2020", kojeg je, kako je navela, Kasumović dva puta povukao s dnevnog reda Vijeća.

- Mi danas nemamo objektivne okolnosti, nego samo subjektivne razloge jednog pojedinca - kazala je Tufekčić, koja je napomenula da se usvajanjem Odluke o privremenom finansiranju ne rješavaju problemi svih građana Zenice.

U tom kontekstu naglašava kako se usvajanjem tog dokumenta ne rješava ni problem radnika Zenicatransa, za čiji su spas oni tražili uvrštavanje u budžet amandmana u visini od tri miliona KM, a Kasumović je, umjesto tog amandama, nudio samo 500.000 KM za isplatu zaostalih plaća i plaćanje doprinosa, kao i izradu dokumenta o opravdanosti ulaganja u to preduzeće.

Kasumović je najavio kako će od radnika, ako ne prekinu blokadu Autobuske stanice Zenica, tražiti naknadu štete zbog izgubljene dobiti. Tufekčić je, pak, pozvala Gradsku upravu i gradonačelnika da u razumnom roku dostave Prijedlog budžeta za 2020. godinu, kako bi se mogli uložiti amandmani te ne vidi šta je problem da se procedura ispoštuje.

Predsjedavajuća Diana Bešić, na početku današnjeg zasjedanja, saopćila je da su zbog Kasumovićeve izjave na prošloj sjednici da "ima glupu parlamentarnu većinu“, zeničkog gradonačelnika prijavili Etičkoj komisiji Gradskog vijeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.