open-navfaktor-logo
search
Jedan od najvećih u FBiH
Zenica dobija moderan centar za srce
Zenica će dobiti moderan centar za srce, jedan od najvećih i najboljih u zdravstvu na prostoru Federacije BiH.
07.02.2024. u 11:51
get url
text

Iako Grad Zenica nema nadležnosti nad zdravstvom, na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića još prije dvije godine na Gradskom vijeću Zenica usvojen je Prijedlog odluke o prihvatu ponude i sklapanju Ugovora o osnivanju prava građenja na gradskom građevinskom zemljištu radi izgradnje objekta i uspostave specijalističke zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema u gradu Zenica.

Svečano potpisivanje ugovora za izgradnju Centra za srce planirano je u ponedjeljak, 12. februara, sa početkom u 11 sati, u Gradskoj upravi Zenica, saopćio je Grad.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, ugovor će potpisati Gradska uprava Zenica i PZU Centar za srce - KM Sarajevo, najuspješniji ponuđač na javnom konkursu za osnivanje prava građenja.

- Iako mi kao Grad Zenica nismo nadležni za zdravstvo, na ovaj način željeli smo pokazati kako se odgovorno ponašamo kada nečim upravljamo. Umjesto da su Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, ministarstvo zdravlja ZDK ili Vlada ZDK to uradili još prije 20 godina, mi ćemo im sada pokazati kako se radi za građane i omogućiti ćemo im da imaju jedan savremen centar za srce te da ne moraju ići u Tuzlu ili Sarajevo kako bi se liječili - rekao je gradonačelnik Kasumović.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju centra za srce, koji će se graditi u krugu Kantonalne bolnice Zenica čije je zemljište u vlasništvu Grada Zenica, planirano je u prvoj sedmici septembra, a rok završetka radova je maksimalno dvije godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.