open-navfaktor-logo
search
Dobar odziv
Zenička bolnica prikupila oko 730.000 KM donacija u novcu i robama
Pozivu Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) da im za borbu protiv pandemija Covida-19 doniraju novac, druga sredstva te robu, odazvalo se 95 pojedinačnih donatora, a vrijednost donacije u novcu  i raznim sredstvima je viša od  730.000 KM.
25.05.2020. u 09:06
get url
text

Novčanih donacija bilo je 16, u ukupnoj vrijednosti 308.159 KM, od kojih je ona od 200.000 KM koju je donirao BH Telecom pojedinačno bila najveća. Ostale su donacije u medicinskoj opremi i robama, u vrijednosti višoj od 420.000 KM.

- Sve vrste i svaki iznos donacija u ovom periodu nam je, zaista, bio dobrodošao. Bilo je tu visokih novčanih iznosa, kao što je bio iznos BH Telecom od 200.000 KM.

Bilo je vrlo značajnih donacija, ali svako je davao u mjeri u kojoj je bilo moguće s njegove strane. Ja sam izuzetno zahvalan svima koji su se odazvali našem pozivu da nam pomognu u ovoj situaciji - ističe direktor KBZ-a Rasim Skomorac, te napominje da su to sve bile namjenske donacije.

Značajne donacije bile su, napominje Skomorac, donacije testova za Covid-19 od  Federalne uprave civilne zaštite, kao i više donacija u robi i opremi Kantonalne civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona. Informacije o svim donacijama, napominje Skomorac, objavljuju na zvaničnoj stranici KBZ-a.

- Informacije su u svakom trenutku i svakome dostupne, da vidi  da li se radi o novčanoj ili donaciji opreme - kaže Skomorac.

KBZ je prošle sedmice dobio CT, a ove i mobilni rendgen aparat, koji će im, kaže Skomorac, omogućiti "potpunu i nezavisnu dijagnostičku obradu Covid-19 pozitivnih pacijenata, koji će biti tretirani na siguran i bezbjedan način". Pritom neće biti ugroženi dijagnostički putevi drugih pacijenata KBZ-a.

Nabavku tih aparata, posredstvom Kantonalne uprave civilne zaštite, izvršili su preko Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), koji je također osigurao dio novca, a finansirala ih je Vlada ZDK. Vlada ZDK je bila i najveći donator zeničke bolnice u protekla nešto više od dva mjeseca, koliko traje borba protiv pandemije.  

- Mogu kazati da je Kantonalna vlada imala izuzetnu reakciju i odziv za naše potrebe. Mi smo, kroz reablans budžeta, samo za potrebe Covid-19 pozitivnih pacijenata, dobili 2.150.000 KM. Ta su sredstva opredjeljena za hitne nabavke, koje smo morali realizirati, za što smo već potpisali ugovore za nabavku opreme.

Radi se o vrlo značajnoj opremi, koja će omogućiti i u sadašnjem trenutku, a i u očekivanom novom talasu epidemije, da bude u funkciji - ističe direktor KBZ-a.

- Vrlo smo zahvalni na način na koji je Vlada ZDK reagovala i omogućila da "prepakujemo" i reorganizujemo bolnicu, u smislu da ćemo u sadašnjem trenutku, a i u budućem periodu, biti sposobni da vršimo vrlo kvalitetan prihvat i tretman Covid-pozitivnih pacijenata - rekao je Skomorac.  

KBZ je, zbog smanjenja obima poslova te ukidanja "hladnog" operativnog programa i specijalističko-konsultativnih usluga, mjesečno u gubitku od 500.000 KM.

- To su sredstva koja bismo inače, uslovno rečeno, zaradili od pacijenata koji dolaze iz Srednjobosanskog kantona, također i od usluga koje pružamo Federalnom fondu solidarnosti, a i dijela usluga koje pružamo prema našem Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK-a (ZZOZDK).

To će u budućem periodu predstavljati ogroman teret za našu ustanovu. Pokušavam, na neki način, da informišem sve relevantne organe da imamo taj problem. Vidjet ćemo kako će se dalje situacija odvijati - rekao je direktor Skomorac.

ZZOZDK, napominje Skomorac, za sada uplaćuje redovno i u punom iznosu planirane tranše, ali  ne mogu predvidjeti kako će se situacija odviajti do kraja godine.     

- Sa ovakvim, smanjenim prihodom, do kraja godine može doći u pitanje otplata dugoročnog kredita, koji imamo prema konzorciju banaka. Mi smo se obraćali konzorciju banaka za odgodu plaćanja, da se napravi produženje roka otplate, ali do sada nismo dobili pozitivan odgovor.

Još uvijek smo u razgovorima i nadamo se da ćemo uspjeti, jer to bi nam bila velika pomoć. Da li će doći do razumijevanja sa njihove strane, vidjet ćemo. To bi nam oslobodilo oko 1,5 miliona KM, što bi nam bilo važno za ukupno poslovanje ustanove, ali ništa ne zavisi od nas - kaže Skomorac, koji napominje da se radi o rati u iznosu od 700.000 KM.

Zadnju ratu su, napominje, platili 10. aprila te ističe da su do sada redovno i bez poteškoća servisirali kredit od 16.000.000 KM, koji su uzeli za otplatu dugogodišnjih dugova dobavljačima lijekova i opreme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.