open-navfaktor-logo
search
Prekida se neposluh
Zenički rudari počeli dobivati plaću, treća smjena večeras obnavlja proizvodnju u jami Raspotočje
Radnički neposluh rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica bit će prekinut večeras, u trećoj smjeni, kada će rudari obnoviti proizvodnju u jamskom pogonu Raspotočje, izjavio je za Fenu predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje RMU Zenica Nedžad Duraković.
12.06.2023. u 17:18
get url
text

VEZANI TEKST - Zenički rudari još čekaju aprilsku plaću, tek onda obnavljanje proizvodnje u Raspotočju

- Rudari su počeli dobijati plaću na svoje račune i večeras će ih dio početi raditi. Još svi nisu dobili plaće, jer su danas angažirane i još neke banke da rade isplate, ali ima još vremena do kraja radnog dana za banke da ih još više dobije novac na svom računu. S obzirom da se dugo nije radilo, od 25. maja, odradit će se i prosekcija jame - naveo je Duraković.

Spiskovi radnika za sastav brigada pripremljeni su još tokom vikenda, ali se za obnovu proizvodnje čekala isplata aprilske plaće te nakanda za topli obrok. Rudarski radovi u pogonu Stara jama neće biti obnovljeni, jer će naredni mjesec biti urađeni elaborati koji bi trebali dati odgovore da li je isplativa proizvodnja u tom pogonu.

Proizvodni radnici iz tog pogona bit će prebačeni na rad u pogon Raspotočje, koji će imati radnu snagu za proizvodnju na mjesečnom nivou od oko 35.000 tona, koja bi, procjene su, trebala biti dovoljna za izmirenje svih obaveza zeničkog rudnika. Višak radnika će biti zbrinut u sklopu socijalnog programa, koji se priprema za sve rudnike iz koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.