open-navfaktor-logo
search
Ispunjeni uvjeti
Zenički rudari sutra se vraćaju na posao, moguća isplata plaće i toplog obroka za juni i juli
Direktor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica ocijenio je da su se stekli uvjeti za normalizaciju proizvodnog procesa te je donio odluku o ukidanju odluke o privremenom prekidu rada koji je donio 26. jula, potvrdio je predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.
29.08.2023. u 15:27
get url
text

Odluka stupa na snagu odmah, a rješenja o upućivanju na privremeni prekid rada izdata radnicima prestaju da važe od 30. augusta.

- U pogonu Raspotočje, prva je smjena obavezna izvršiti prospekciju i detaljan pregled jame te jamskih prostora, kao i opreme. To znači da će proizvodnja biti obnovljena sutra u drugoj smjeni - kazao je Avdić.

On je izrazio nadu da će, s obzirom na to da je JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine danas odobrila avans od 7,4 miliona maraka, radnici sutra dobiti plaće za juni i juli te naknade za topli obrok.

Avdić najavljuje da će se inspekcijski poslovi obavljati i u pogonu Stara jama, u kojem je privremeno do izrade elaborata o opravdanosti nastavka eksploatacije uglja u tom pogonu, proizvodnja obustavljena nakon radničkog neposluha u maju ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.