open-navfaktor-logo
search
Reagirao Sindikat
Žestok odgovor zastupnici Memić na inicijativu da se policajcima zabrani ulaz u kafiće: Nismo stoka, imamo pauzu
Da li ste upoznati da osim što sistem, javno mnijenje i neodgovorni političari "siluju" mentalno i psihički uposlenike MUP-a Kantona Sarajevo, da su to ljudi, porodične osobe koji to ne mogu više da trpe i podnesu?
AUTOR: M. M.
26.04.2024. u 10:58
get url
text
Arijana Memić
Arijana Memić
Nakon nedavno podnesene inicijative zastupnice Arijane Memić u Skupštini Kantona Sarajevo u sklopu koje predlaže da se zabrani pripadnicima policije da u sklopu radnog vremena ulaze u ugostiteljske objekte osim po službenoj dužnosti, stigao je odgovor iz Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.
Odgovor zatupnici Memić uputio je Viktor Ćatić, predsjednik Sindikata, koji je naveo da joj se, osim u tom svojstvu obraća "i kao insan i ljudsko biće, obdaren razumom sa osjećajem za realnost, stvarnost i situaciju u kojoj se nalazimo kao društvo".
- Čitajući Vašu današnju inicijativu iz čijeg sadržaja nisam mogao dokučiti realno obrazloženje i razlog podnošenja iste, ovim putem Vas moram informisati da policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a prevashodno članovi ovog Sindikata, pa onda i svi ostali uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo nisu stoka, niti su pod mjerama zabrane u toku radnog vremena. To nećemo dozvoliti, niti ćemo dozvoliti da namećete getoizacijske odluke kada je u pitanju konzumiranje ili ugrožavanje njihovih osnovnih ljudskih prava. Puna nam usta Evrope, a prijedlozi i inicijative robovlasnički - naveo je Ćatić.
Zastupnici Memić je poručio da "ukoliko smatra da je uredu da policijski službenik koji je udaljen od matične organizacione jedinice i po dvadeset kilometara i više i mora u istoj koristiti pauzu i kada nije u mogućnosti za obrok ili da mu se omogući radnička menza iz socijalističkog sistema ili da poslije posla ne smije svratiti i kupiti sebi i porodicu namirnice ili pristojan obrok, onda je u grdnom problemu sama sa sobom".
- Policijski službenici će u toku radnog vremena i dalje koristiti pauzu u skladu sa zakonom i na dozvoljen način. Niti ćete Vi, niti bilo ko drugi onemogućavati i uplitati se u rad policijskih službenika, pa i u način korištenja pauze. Dosta je više bahaćenja bilo čijeg, pa i Vašeg kada je u pitanju profesionalan odnos spram policijske službe, pored svih problema sa kojima se suočavamo - naveo je Ćatić.
Zastupnici Memić je poručio da "ono što od nje očekuje kao osobe  koja se u skupštinskim klupama Kantona Sarajevo treba boriti za bolje sutra svih građana, jeste predlaganje propisa i iznalaženja rješenja da sigurnosnu situaciju u našem kantonu dignemo na veći nivo".
- Toplo Vam preporučujem da se upoznate sa osnovnim policijskim propisima kojima je regulisan rad policijskog organa i policijskih službenika u istom, prije nego što se ubuduće počnete pozivati na iste. Ono na što se Vi pozivate, većim dijelom zakon ne poznaje - naveo je Ćatić, te dodao:
- Trebali biste biti upoznati, a nadam se da jeste, da zbog birokratskih procedura kojim politika uveliko kumuje jer ne radi ništa na mijenjaju i svođenju procedura na produktivan nivo, jeste da je policija u Kantonu Sarajevo i dalje gola i bosa, iako ste u dojučerašnjem klubu stranke čije je predstavnik naš ministar zastupali interese kupovine helikoptera koji će građane Kantona Sarajevo sa svim dadžbinama i dosadašnjim utrošenim sredstvima koštati skoro 60 miliona konvertibilnih maraka.
Nadao sam se da ćete nešto konkretno predložiti po pitanju nedostajućih 40 posto uposlenika u MUP-u Kantona Sarajevo, te očitog problema i u narednom periodu gdje će se procenat onih koji fale samo povećavati. Tu ubrajam i policijske službenike, državne službenike i namještenike.
Pitao je zastupnicu Mamić "da li je njoj, primjera radi, normalno da na području Općine Centar u Odjeljenju za administraciju pri MUP-u Kantona Sarajevo trenutno rade samo tri referenta za registraciju vozila s obzirom na broj registrovanih motornih vozila na području navedene općine".
- Tu su i vozila Kantona u kojem ste zaposleni, svih građana općine i svih državnih institucija, većine ambasada, međunarodnih organizacija itd. Nadao sam se da ćete nešto po tom pitanju predložiti i ponuditi nam konkretno rješenje kako bi stepen usluga lokalnoj zajednici bio podignut na veći nivo? Da li ste upoznati da osim što sistem, javno mnijenje i neodgovorni političari "siluju" mentalno i psihički uposlenike MUP-a Kantona Sarajevo, da su to ljudi, porodične osobe koji to ne mogu više da trpe i podnesu? Da li ste upoznati da zbog vaših (velike većine zastupnika i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, op. a.) da je policijski rad obesmišljen i da su policijski službenici dovedeni na rub margine objektivnog izvršavanja službenih zadataka itd, itd? Pitanja je milion, ali neka je Vama, uvažena zastupnice, bitan policajac i policijski posao i kako i na koji način će se koristiti pauza - naveo je u oštrom reagiranju Ćatić.
Ponovio je kako od nje, ali i ostalih zastupnika očekuje da se uhvatite u koštac sa objektivnim problemima sa kojim se suočava Kanton Sarajevo po pitanju sigurnosti i pruže punu podršku u zakonitom radu policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u MUP-u Kantona Sarajevo.
- Međutim, ako ste ostali na nivou da Vam inicijative, kao onomad, budu zasnovane sa pitanjima i prijedlozima koliko u određenoj mjesnoj zajednici je postavljeno kontejnera za odvoz smeća na određenom lokalitetu i da li je to dovoljan broj u odnosu na potrebe, onda me ni ne čude inicijative poput ove u kojoj tražite da se policijski službenici hrane u nepostojećim menzama, da im se dijele vaučeri kao sedamdesetih godina prošlog vijeka za ulje i šećer i da se na taj način osigura kvalitetan i zdrav obrok - zaključio je Ćatić, te zastupnici Memić poručio da joj za sva dodatna pitanja stoji na raspolaganju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.