open-navfaktor-logo
search
Kritike zastupnika
Žestoka rasprava o radu Fonda za zapošljavanje invalidnih osoba FBiH
Pravi se vještački spin da se ova priča minira, rekao Ahmet Baljić, direktor Fonda
29.10.2019. u 17:51
get url
text

Izvještaj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2017. i 2018. godinu izazvao je burnu raspravu na sjednici. Većina zastupnika smatra da treba uvesti hitnu kontrolu nad radom Fonda. Na sjednici je prošao izvještaj o radu Fonda za 2017. godinu ali nije prošao izvještaj o radu Nadzornog i Upravnog odbora Fonda, kao i izvještaj o radu za 2018. godinu.

- Kada se sabere četiri godine rada Fonda doći će se do milionskih iznosa sa kojima raspolaže. A podsjećanja radi Parlament FBiH u prošlom sazivu jedva je odobrio kreditno zaduženje za 50 miliona KM za zapošljavanje ljudi na biroima za zapošljavanje i to nije rezultirao značajnim rezultatima. Dolazim iz BPK, pravio sam analizu dodijeljenih sredstava iz ovog Fonda za BPK, nevjerovatno je poklapanje svake godine. Nećemo podržati izvještaj - rekao je Adžem.

Pojedini zastupnici su izlazili sa paušalnim ocjenama o radu Fonda kazavši da su o tome pisali pojedini mediji, bez konkretnih argumenata. Zbog svega se za riječ javio zastupnik Salmir Kaplan (SDA). 

- Fond je puno stariji od sadašnjeg direktora. I ranije je bilo primjedbi na rad. Potrebno je znati da u firmi koja ima više radnika, svaki 16-ti mora biti invalid za kojeg će se izdavajati. Sadašnji direktor je povećao budžet, broj firmi koji uplaćuju u Fond. Hajde da uđemo u svako ministarstvo i bit će: " Što je dobio Mujo a nije Haso". Posao je Fonda da zaposli invalida u piceriji i procijeni da li za to treba pet, deset, 15 hiljada KM. Vjerovatno u Fondu ima dosta za popraviti dosta toga, ali ja nisam njihov advokat. Ali znam svakog čovjeka u Stocu koji je dobio sredstva Fonda i to im je pomoglo.Znate, paušalni pristup me iritira, ili pozivanje na pisanje određenih medija - rekao je Kaplan.

Govorio je i Ahmed Džubur zastupnik DF-GS.

- Ovo što priča Kaplan je upravo na tragu advokatskog pristupa. Mi imamo negativan revozorski izvještaj i stav Veska Drljače, nakon što je sve iščitao rekao "pustite me", ja idem odavde - rekao je Džubur.

Govorio je i Ahmet Baljić, v.d. direktora Fonda za za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH.

- Žao mi je zbog negativnih reakcija. Do našeg dolaska u četverogodišnjem mandatu zaposleno je ukupno 648 osoba. A u našem mandatu zasposleno je pet puta više osoba sa invaliditetom. Spriječili smo zloupotrebu kod zapošljavanja. Otvorili smo vrata drugima, kriteriji su kristalno jasni. Oni koji traže da "provrte" osobe sa invaliditetom nisu dobili novac. Mi provodimo nadzor nad sredstvima koja su dodijeljena. Moraju se dostavljati dokazi o namjenski utrošenim sredstvima. Nadzor provodi Ministarstvo rada i socijalnu politike FBiH - rekao je Baljić i dodao:

- Zašto je Dom naroda FBiH usvojio izvještaj za 2017. i 2018. Fonda, ako je toliko loše? Zatekli smo 2014. godine Fond sa nekih desetak miliona KM. U 2018. uplaćeno je 19.561.000 KM. Pravi se vještački spin da se ova priča minira. Ako je puno zloupotreba, zašto se niko nije Fondu javio zbog toga - naglasio je Baljić.

Nakon glasanja nisu prošli Izvještaj UO o poslovanju Fonda za 2017. godinu i Izvještaj o radu NO Fonda za 2017. godinu, kao ni Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana za 2018. godinu,

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.