open-navfaktor-logo
search
Načelnik - gradonačelnica
Zgrada na Marijin Dvoru se obrušava, a Mandić i Karić pišu pisma jedno drugom na Facebooku
Načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić danas je objavio da se urušio dio zida stare centrale na Marijin Dvoru. Srećom, kako je dodao, nije bilo opasnosti za živote ljudi.
05.03.2023. u 19:17
get url
text

- Odmah sam otišao na lice mjesta zajedno sa općinskom inspektoricom i službom Civilne zaštite. Zahvaljujem i PU Centar na brzoj intervenciji. Preduzete su dodatne mjere zaštite. Međutim, postavlja se pitanje zašto se ovo dešava? Sporna zgrada se nalazi u obuhvatu kvadranta B, za koji je nadležna Gradska uprava. Također, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, bez obzira što ugrožava živote ljudi. Nedjelja je, niko iz nadležne federalne inspekcije nije bio dostupan. Nema ni Kapidžića da nam objasni šta nam je činiti.

Već dvije godine apelujemo na Gradsku upravu da pokrenu pitanje izrade Regulacionog plana kvadrant B. Činim to i sada. Pozivam i federalne i kantonalne Zavode za zaštitu, planiranje, izgradnju i šta sve ne, da se uključe u rješavanje ovog problema. Barem dozvolite vlasnicima zemljišta i objekata da se ovo ruglo ukloni, jer to više nisu spomenici kulture, već spomenici 25-godišnjeg planskog uništavanja Sarajeva koji predstavljaju neposrednu opasnost za živote ljudi. Naravno, pozivam i državnu komisiju za zaštitu spomenika da ukine ili izmijeni sramnu odluku o HUKu. Općina Centar više neće "skupljati gelere" i biti žrtva neodlučnosti i nezainteresovanosti viših nivoa vlasti. Dosta je bilo, idemo raditi, svako svoj posao - poručio je Mandić. 

Uzvratila mu je gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, s obzirom da je za ovaj problem prozvao Gradsku upravu.  

- Poštovani načelniče Srđan Mandić, dobro je da ste počeli da se interesujete za posao. To me istinski raduje. Budući da Gradska uprava dvije godine organizuje sastanke, šalje dopise vladi, razgovara sa vlasnicima parcela na području Kvadranta B. Istina je da je za donošenje ovog regulacionog plana nadležan Grad Sarajevo. Ali da ste radili svoj posao Općina Centar jeste mogla ukloniti ruševne objekte ili iste adekvatno konzervirati da ne budu opasni za ljude. To nema veze sa regulacionim planom, ali nažalost to niste učinili.

Da ste nas ikada pitali ili željeli biti informisani, znali biste da Gradska uprava ne može nastaviti rad na regulacionim planovima dok Zavod i Skupština ne okončaju procese na kojima rade. Ali kako biste to znali kada Vas nikada nije ovaj proces ni zanimao. Bez obzira što se mnogima žuri da donesu iz vlastitih finansijskih interesa regulacioni plan Kvadranta B, uzimajući u obzir važnost ove lokacije ne želim da silim procedure, i da donosim regulacione planove kako bih pogodovala bilo kome, kao što neki donose regulacione planove samo za jednog privrednika.

Vašem upravljanju radovima, najbolje svakodnevno svjedočimo na raskopanom "trgu" ispred Bičakčića, gdje ste svjesno nelegalno započeli radove zbog čega mjesecima imamo ruglo u centru grada. Nikada niste ni pitali šta se dešava sa ovom lokacijom a kamo li nešto "apelovali". Čak ni za fasade koje Grad rekonstruiše na području općine Centar niste uplatili ni jednu marku. Populizam ne rješava ovakva pitanja, pridružite se radnim grupama i timu koji je formiran, pozivali smo Vas nekoliko puta - istakala je Karić. 

A onda samo sat vremena poslije, Mandić je pisao Karić. 

- Poštovana gradonačelnice Benjamina Karić rođ. Londrc, Nemam običaj odgovarati javno, osim kad neko ko obavlja važnu javnu funkciju iznosi neistine. A vi ste to učinili, i jako mi je žao zbog toga. Iz tog razloga, moram Vas demantovati. Dakle, općina Centar nije mogla ukloniti ruševne objekte jer za to nema nadležnost, nažalost. I svaka takva aktivnost bi proizvela reakciju federalne inspekcije, jer je riječ isključivo o njihovoj nadležnosti. Ni danas, kada sam bio na terenu, nisam mogao izdati takav nalog, iako se zgrada, koja je privatno vlasništvo, urušila. Dani koji slijede pokazaće da niste u pravu.

Drugo, za obnovu fasada u budzetu naše općine planirano je 250.000 KM i taj vam novac stoji na raspolaganju. Nepristojno je reći da "nismo uplatili ni jednu marku"
Ja sam Gradsku upravu, ali i sve druge nadležne institucije, pozvao da reagujete, svako u svom domenu. Samo to. Tražim pomoć. I neka se konačno ovo pokrene sa mrtve tačke, makar se mi javno dopisivali. Ali, nisam, i neću ni sad, kvalifikovao i ocjenjivao Vaš rad, pogotovo ne na način kako ste Vi to učinili prema meni, ispod svih kriterija i tendenciozno. Mladi ste, popularni, na početku jedne, vjerovatno, velike političke karijere. Borite se za svoje principe i stavove istinom. Sve drugo imate. Ja Vam opraštam Srdačan pozdrav, Srđan - napisao je Mandić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.