open-navfaktor-logo
search
Istekao rok
Zijad Krnjić ne odgovara na pitanja o prodaji Doma penzionera u Nedžarićima
Istekao je rok za isplatu novca Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje za prodani devastirani Dom penzionera u Nedžarićima, a koji je trebalo da isplati kupac ovog objekta Capital Holding. I ovaj put Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda, nije želio reći bilo šta u vezi s ovom prodajom.
05.01.2021. u 19:21
get url
text

Iako smo uredno pismenim putem poslali pitanja za direktora Krnjića jer se odavno ne javlja na telefonske pozive, naišli smo ponovo na zid šutnje. Nije nam odgovoreno da li je Capital Holding do 31.12.2020. do kada je bio krajnji rok, uplatio višemilionski iznos (oko 9.000.000 KM) za kupljeni Dom penzionera.

Nije nam odgovoreno da li će sada ugovor postignut u oktobru 2019. godine biti poništen, kao ni da li postoji mogućnost produžetka roka za isplatu, i ko zakonski može produžiti rok za uplatu novca.

VEZANI TEKST - Zavodu PIO još nisu isplaćeni milioni za prodati Dom penzionera u Nedžarićima, rok 31. decembar

Podsjećamo, posljednja aukcijska prodaja Doma penzionera u organizaciji Agencije za privatizaciju FBiH, održana je 16. oktobra 2019. godine, kada je Capital Holding kupio objekat za 10.364.140 KM. Prije aukcijske prodaje investitor je morao dati depozit od milion i 36.000 KM, odnosno, deset posto od ukupne svote.

Ukoliko se ugovor o isplati novca ne ispoštuje do isteka roka, kako je ranije izjavljivao Krnjić, ugovor se raskida, depozit ostaje Zavodu PIO FBiH, kao i objekat Doma penzionera.

U ranijem pisanju Faktora, iz različitih izvora nam je potvrđeno da je Capital Holding tražio da mu se produži rok za isplatu novca za kupljeni Dom penzionera jer ih je u planovima omela pandemija koronavirusa.

Po kupovini objekata, 2019. godine iz kompanije Capital Holding je bilo najavljeno kako će se objekat srušiti, a na čijoj lokaciji će se izgraditi tržni centar, hotel, poslovna zgrada.

Podsjećanja radi, ranijih godina je bilo zainteresiranih za kupovinu devastiranog Doma penzionera, zbog atraktivne lokacije, međutim, Zavod PIO to nije mogao učiniti jer tada nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi sa Općinom Ilidža. Pojedine parcele nisu bile uknjižene na Federalni zavod PIO iako su ih oni kupili, nego na Općinu Ilidža, pa je Ilidža tražila naknadu za to zemljište. Takav propust je napravljen prije rata.

Zavod PIO je ne čekavši novac od Capital Holdinga, isplatio 3.000.000 KM općini Ilidža za dio zemljišta na kojem je izgrađen Dom penzionera u Nedžarićima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.