open-navfaktor-logo
search
Hvali se tuđim poslom
Zildžić: Jedini rezultat nametnute Vlade kojim se Nikšić hvali su Novalićevi zakoni
Premijer FBiH Nermin Nikšić kao jedine rezultate u prvih 100 dana od nametanja Vlade FBiH ističe usvajanje zakona koje je pripremila Vlada Fadila Novalića, što potvrđuje činjenicu da je aktuelna vlast posvećena isključivo imenovanjima stranačkih kadrova i ispunjavanju želja HDZ-a, a ne interesima građana.
03.08.2023. u 13:25
get url
text

VEZANI TEKST - Ko je više od pet godina radio na zakonu o civilnim žrtvama rata a kome se pokušavaju pripisati zasluge?

Rekao je to Salko Zildžić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. 

- Set energetskih zakona i Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata usvojila je i u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Fadila Novalića, da bi ta zakonska rješenja nametnuta Vlada FBiH povukla iz procedure, a zatim ponovo vratila kako bi se danas hvalili tuđim urađenim poslom.

Građane FBiH s pravom zabrinjava informacija da su rezultati rada prethodne Vlade jedino čime se može pohvaliti aktuena vlast. Kompromisi i dobra atmosfera kojom se nametnuti premijer Nikšić hvali kao rezultat imaju jedino isporučivanje HDZ-u BiH onih institucija koje su od interesa za tu stranku, a kojima ranije nisu imali priliku upravljati.

O navodnoj borbi protiv korupcije najbolje svjedoči činjenica da su RMU Banovići predali stranci Mirsada Kukića, čovjeka koji je stavljen na američku crnu listu upravo zbog korupcije u tom rudniku.

Nametnuta vlast je otišla i korak dalje pa je i ključne direktorske pozicije u JP Elektroprivreda BiH isporučila Kukićevoj stranci.

O meritokratiji pri imenovanjima, depolitizaciji javnih preduzeća, rastu penzija i plaća, reformskim zakonima i ostalim predizbornim obećanjima "Trojka" danas šuti, kao što šute o najavljivanim programima rada Vlade FBiH i Parlamenta FBiH. Istovremeno nisu u stanju savladati ni Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH - navodi Zildžić.

Premijer Nikšić danas je u izjavi za Federalnu novinsku agenciju povodom sto dana rada Vlade izjavio: 

VEZANI TEKST - Nikšić: Nikada nije u ovoj kombinaciji bila sastavljena Vlada FBiH, još se navikavamo jedni na druge

- Sasvim sigurno, kada govorimo o konkretnim potezima i rezultatima to je činjenica da je kroz Vladu usvojen set energetskih zakona koji je na kraju dobio potvrdu glasanjem u Zastupničkom i Domu naroda Federalnog parlamenta, tako da imamo okončanu tu priču reformskih energetskih zakona, što je jedan od uvjeta na ispunjavanju naših obaveza na putu prema članstvu u Evropskoj uniji - navodi on.

Također, smatra veoma važnim zakon koji je usvojen od Vlade i u oba doma Parlamenta FBiH, a radi se o Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata, koji prvi put prepoznaje neke kategorije civilnih žrtava rata poput žena silovanih i izloženih torturi i djece rođene nakon toga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.