open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zildžić prisustvuje sjednici: Po zakonima BiH nisam počinio krivično djelo, pojedini mediji lagali o iskaznici OSA-e
U toku je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kojoj prisustvuje u zastupnik Salko Zildžić koji je prije dva dana izašao iz pritvora u Srbiji.
27.09.2023. u 12:02
get url
text
Salko Zildžić
Salko Zildžić

Zildžić je prije desetak dana priveden prilikom prelaska srbijanske granice nakon što mu je u automobilu pronađen pištolj.

Pušten je iz pritvora nakon što je Viši sud u Užicu prihvatio sporazum o priznanju krivice.

Presuda je da Zildžić provede godinu dana u kućnom pritvoru. O njegovom mandatu u Zastupničkom domu FBiH nakon što dobije dokumente od Ministarstva sigurnosti BiH će odlučiti Centralna izborna komisija.

Do tada će Zildžić obavljati svoje zastupničke obaveze.

On je izjavio novinarima da prema zakonima Bosne i Hercegovine, on nije počinio krivično djelo iako jeste po zakonima Srbije.

Nakon presude, on se u međuvremenu vratio u BiH te novinarima u Parlamentu danas kazao da je prema njemu postupano sasvim korektno u Srbiji. Negirao je da je prilikom rutinske kontrole na granici, policija pronašla kod njega bilo kakvu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Najavio je da će se posavjetovati s pravnicima u vezi s tim što su pojedini  mediji u BiH objavili da mu je nađena legitimacija OSA-e, koju inače nikad nije imao, po njegovim riječima. Ta potpuno lažna medijska informacija, kazao je, prouzrokovala je veliku neugodnost u događaju koji inače nije bio lak ni za njegovu porodicu, posebno ne za maloljetnu djecu mada je ipak sve stoički podneseno.

Jedina legitimacija koju je imao na granici bila je legitimacija Zastupničkog doma, kao i lična karta, odnosno lični dokumenti.

U Srbiju je putovao s namjerom da se vidi s prijateljem i da se tamo kratko zadrži, kazao je, a događaj na granici plod je njegove nesmotrenosti, zbog čega je pištolj bio u automobilu, nesvjesne greške i ničeg drugog, izjavio je.

U vezi s izdržavanjem izrečene kazne, Salko Zildžić kaže da treba sačekati da presuda iz Srbije dođe do službenih adresa u Bosni i Hercegovini. Inače će se on boriti za njegova prava, mogućnosti u ovom slučaju, dodao je.

Ako po zakonima Bosne i Hercegovine bude morao vratiti zastupnički mandat, učinit će to, ali borit će se za ono što su legitimna prava, rekao je Salko Zildžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.