open-navfaktor-logo
search
Nalazi se u pritvoru
Zildžićev advokat Ljubiša Radulović: Danas saslušanje kod tužioca, nikakve iskaznice OSA-e nema u spisu
Federalnog zastupnika Salku Zildžića danas će saslušati postupajući tužilac Višeg javnog tužilaštva u Užicu, potvrdio je Zildžićev advokat Ljubiša Radulović za Faktor. Na graničnom prijelazu Bajina Bašta, u Zildžićevom automobilu, pronađeni su pištolj i municija te mu je određen jednomjesečni pritvor.
21.09.2023. u 11:48
get url
text
Advokat Ljubiša Radulović
Advokat Ljubiša Radulović

- Zildžić je ranije salušan u policiji, a danas će biti saslušan u tužilaštvu. Pritvor mu je određen s obzirom na to da je strani državljanin i postoji opasnost od bjekstva. Oružje će biti vještačeno da se utvrdi da li je funkcionalno ispravno - kaže Radulović.

Zildžić se sumnjiči za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, jer mu je nađen pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije.

- Ispričao mi je da je pištolj, za koji on ima dozvolu za držanje i nošenje u Bosni i Hercegovini, greškom ostao u automobilu prilikom prelaska granice. Iznenada je krenuo preko granice i zaboravio je da je taj pištolj u vozilu - kaže Radulović.

Po zakonu Srbije, dodaje advokat, za neovlašteno nošenje oružja propisana je kazna od dvije do 12 godina zatvora.

- Mislim da sam postupak ne bi trebao dugo trajati. Treba izvještačiti pištolj, pribaviti dokumentaciju iz Bosne i Hercegovine, da li je osuđivan ili nije... Mislim da će postupak brzo ići. Nesporno je da je on imao pištolj - kaže Radulović.

Kada je u pitanju navodna iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) koja je pronađena kod Zildžića, njegov avokat kaže da se ta iskaznica ne spominje u policijskom spisu.

- U predmetu o toj iskaznici nema nikakvih podataka, ona se u spisu ne spominje niti ga se tereti za nešto u vezi s tim. To nema nikakve veze s postupkom. On je meni rekao da je jedina validna iskaznica koju ima iskazanica zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Za ovu drugu iskaznicu (OSA-e, op. a.), kako sam ja shvatio, radi se o nekoj šali i to za mene nije uopće tema - zaključio je Ljubiša Radulović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.