open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Žilić: Izvještaj koji nam je dostavio FUCZ je površan, tražimo smjenu Fahrudina Solaka
Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završila je današnji sastanak o javnim nabavkama koje je Federalna uprava civilne zaštite provodila od proglašenja stanja nesreće. Ocijenjeno je da je izvještaj koji je dostavio FUCZ nedovoljan i zahtijeva se njegova dopuna, kao i smjena Fahrudina Solaka.
13.05.2020. u 16:21
get url
text
Fahrudin Solak

- Doneseno je više zaključaka. Izvještaj FUCZ-a koji smo dobili Komisija je proglasila nedostatnim, površnim, nije odgovorio na pitanja koja su članovi tražili. Dobili smo jedan statistički pregled nabavki... Nismo dobili ono što je detaljno. I tražili smo da se dopuni izvještaj, proširi ga i dostave informacije za svaku pojedinačnu nabavku, ugovor, odluku o odabiru najpovoljnjeg ponuđača - rekao nam je Hajrudin Žilić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za sigurnost Zastupničkog doma FBiH i dodao:

- Tražimo od Vlade FBiH da dostavi zaključke koje je usvojila po osnovu dva izvještaja koje je Štab CZ FBiH dostavio Vladi FBiH. Dakle, dva izvještaja FUCZ-a su raspravljana na Vladi FBiH, Vlada je donijela zaključke i mi smo tražili kako je Vlada reagovala na te izvještaje.Treći zaključak je bio da tražimo smjenu direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, i suspenziju šefa Sektora za finansijsko-ekonomske poslove nabavke i skladištenja u FUCZ-u. I suspenziju šefa Odsjeka za nabavke i skladištenje - rekao nam je Žilić

Dodaje kako je zatraženo da na narednom sastanku Komisije prisustvuju premijer FBiH Fadil Novalić i komandantica Federalnog štaba CZ Jelka Milićević

- Od Federalnog pravobranilaštva tražimo da se očituje o mogućnostima proglašenja ugovora koji je sklopila FUCZ sa Srebrenom malinom ništavnim ili poništenje, odnosno, raskida ugovora. A u skladu sa zakonom o obligacionim odnosima, treba nam mišljenje pravne struke.Ukoliko FUCZ ne bude u mogućnosti da nam dostavi dokumentaciju koju tražimo, s obzirom da je SIPA izuzela već mnogo toga, da na sastanak dođu odgovorni ljudi, rukovodioci sektora i odsjeka koji su se bavili tim poslom - rekao nam je Žilić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.