open-navfaktor-logo
search
Koji su uvjeti
Žive u sve većoj nesigurnosti: Povratnicima u RS Vlada TK će osigurati besplatnu pravnu pomoć
Nakon završenog postupka javne rasprave, Vlada Tuzlanskog kantona (TK) danas je utvrdila prijedlog Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, kojim je uvedeno je pravo na pružanje besplatne pravne pomoći povratnicima koji su imali status raseljene osobe na području TK do njihovog povratka u prijeratno mjesto prebivališta.
14.09.2023. u 14:05
get url
text

Naime, u posljednje vrijeme povratnici u Republiku Srpsku, pogotovo na području Podrinja, imaju znatne probleme kod ostvarivanja, prije svega, imovinskih prava, a tu su i druga prava čije će im se ostvarivanje pojednostaviti primjenom novog Zakona, navode iz Vlade TK.

Između ostalog, primjena Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, koji je trenutno na snazi, naročito imajući u vidu rast prosječne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine, nametnula je potrebu da se razmotre i redefiniranju uvjeti i kriteriji za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć te je Vlada TK pokrenula proces izmjene ovog zakonskog propisa. Cilj izrade novog teksta Zakona jeste da se omogući pravo na jednak pristup pravdi svima. Novim Zakonom, imajući u vidu inflaciju i povećane troškove života, predviđeno je povećanje cenzusa za ostvarivanje prava sa 25 posto na 40 posto prosječne plaće u FBiH, odnosno sa trenutnih 320 KM na 510 KM.

Uz oblike ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć u okviru nadležnosti Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći, ovim Zakonom se propisuju uslovi i kriteriji za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć te način dokazivanja statusa osobe koja ostvaruje pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Definirano je ko se smatra licem slabog imovnog stanja, utvrđen kriterij očigledne neosnovanosti odnosno situacije u kojima se besplatna pravna pomoć neće odobriti podnosiocu zahtjeva, način provjere podataka, vremensko važenje odobrene pravne pomoći, prestanak prava na pružanje pravne pomoći, povrat troškova postupka, obaveza vraćanja sredstava, način obračuna troškova i utrošenih sredstava te njihova pripadnost, promijenjene okolnosti te plaćanje troškova branitelja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.