open-navfaktor-logo
search
Korićanske stijene
"Žive za žive, mrtve za mrtve": Sutra se obilježava godišnjica jednog od najstrašnijih zločina tokom agresije na BiH
Manifestacija obilježavanja i pamćenja 31. godišnjice strijeljanja 224 logoraša, na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, bit će upriličena sutra, 21. augusta.
20.08.2023. u 09:30
get url
text

Organizatori manifestacije su članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša "Prijedor '92.", Udruženje logoraša Kozarac, te Udruženje porodica poginulih i nestalih "Vrbanja - Kotor Varoš" Travnik.

- Zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora, uz izgovor "da logoraše vode na razmjenu". Po dolasku na lokaciju Korićana, zločinci odvode grupe logoraša nad ponor, a zlodjelo otpočinju naredbom logorašima da se poredaju i kleknu nad ponor Korićanskih stijena. Pucnjevima u leđa logoraša, i uz povike pripadnika policije da oni ovdje mijenjaju "mrtve za mrtve, i žive za žive", po drugi put ih ubijaju padom u ponor Korićana, a treći put ubijaju preživjele, bacanjem bombi za njima u ambis - podsjećaju organizatori manifestacije.

Egzekuciju je preživelo 12 logoraša, među njima i Midhet Mujkanović, koji je o tome svjedočio u Hagu.

Za ovaj zločin pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeno je 11 prijedorskih policajaca na kazne od 8 do 23 godine.

U cilju nastavka borbe za zajedničku državu, dodaje se u saopćenju organizatora, za sve one koji je takvom i osjećaju, pozivamo sve aktere, domaće i strane, da daju svoj aktivan doprinos i podršku radu Savezu, a u tom smislu najbitniji momenat je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture.

- Samo zajedno, udruženim antifašističkim snagama, ćemo pobjediti u iskonskoj borbi između dobra i zla. Udružimo se u dobru i svijetloj istini, a ne u mraku srednjovjekovnih shvatanja i dogmi - poručuju iz Saveza logoraša BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.