open-navfaktor-logo
search
Prijevremeni izbori
Živinice danas biraju gradonačelnika, u utrci pet kandidata
Prijevremeni izbori za gradonačelnika Živinica održavaju se danas.
28.05.2023. u 09:02
get url
text

Biračka mjesta otvorena su jutros u 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati.

Izborna šutnja počela je 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 7 sati ujutro 27. maja i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati 28. maja.

Odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 11 sati Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će saopćiti u 12 sati.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će prve preliminarne rezultate objaviti večeras do 24 sata na internet stranici www.izbori.ba.

Na izborima učestvuje ukupno pet političkih subjekata i to četiri političke stranke i jedan nezavisni kandidat. Na glasačkom listiću se nalaze imena pet kandidata.

Pored vršioca dužnosti gradonačelnika Begana Muhića iz Stranke demokratske akcije (SDA), na glasačkom listiću naći će se Ibrahim Čaušević iz stranke Glas naroda BiH, Zoran Knežević iz Građanskog saveza (GS), Hajrudin Kozarević iz Socijaldemokratske partije (SDP) i nezavisni kandidat Asim Aljić.

Podsjećamo, prijevremeni izbori u Živinicama su raspisani nakon što je 11. marta preminuo gradonačelnik Samir Kamenjaković.

U Centralni birački spisak, zaključno s podacima na dan 8. maj 2023. godine u 24 sata, za prijevremene izbore u Živinicama upisano je ukupno 55.281 birač (redovni 54.271, pošta 991 i lično/odsustvo 19), saopćeno je ranije iz Centralne izborne komisije BiH.
Ukupno je formirano 87 biračkih mjesta. Na terenu će raditi i pet mobilnih timova od čega dva u Živinicama i po jedan mobilni tim u Doboj-Istoku, Tuzli i Zenici.

Centralna izborna komisija BiH je imenovala dva supervizora za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za gradonačelnika Živinica, te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.