open-navfaktor-logo
search
Šta je urađeno
Život povratnika: "Federalno ministarstvo pomaže gradnju kuća, ali nama u RS-u je teško dobiti posao"
Povratnici Hana i Ahmet Skopljak žive u iznajmljenom stanu u Doboju, gdje su se vratili prije godinu. Sanjaju da imaju barem jednu vlastitu sobu sa kupatilom.
09.09.2020. u 17:52
get url
text

- Ahmet je bolestan, primanja nemamo, ja idem da radim, čistim kuće. Borimo se kako znamo. Živimo u dvije sobe, ali nemamo ni kupatila, ni sudopera. Živjeli smo 27 godina u izbjeglištvu u Zenici. Mi smo predali papirologiju da dobijemo sredstva od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za opremanje kuće. Imamo pokrivenu kuću i sada nemamo novca da je opremimo. Itekako bi nam značilo da imamo gdje prespavati kao insani – kazala je Hana Skopljak brišući suze.

Šesteročlana porodica Draganović u Bosansku Dubicu vratila se 2001. godine i od tada čeka na svoj krov nad glavom.

Amir Draganović jedini je zaposlen i izdržava porodicu, a nada se da će u svoju kuću useliti do zime zahvaljujući donaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

- Sve vrijeme čekali smo i dočekali pomoć da završimo posljednju fazu izgradnje kuće kako bismo uselili. Ministarstvo nam je pomoglo u vidu materijala za izgradnju. To je značajna pomoć i teško da bismo bez te pomoći mogli završiti ove radove jer ja sam radim i teško je pored brojnih troškova izdvojiti i za gradnju kuće. Svaka pomoć je dobrodošla – kaže Amir.

Ističe kako je teško povratnicima snaći se gdje raditi i zaraditi za život. 

- Vrlo je teško povratniku u manjem bh. entitetu doći do bilo kakvog zaposlenja. Naročito se teško zaposliti u općinske službe, u preduzeća. Zahvalan sam Federalnom ministarstvu jer sve vrijeme od njih imamo podršku pri obnovi stambenih jedinica – kaže Draganović.

U periodu od 2015. do 2020. godine, iz "Transfera za raseljene osobe i povratnike", sredstva iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, pružena je pomoć za 2.439 povratnika.

- Od toga je na područje općina u Republici Srpskoj pomoć pružena za 1.221 porodicu, a na području FBiH pomoć je pružena za 1.218 korisnika, uključujući i projekat pomoć povratnicima čiji su objekti oštećeni usljed elementarnih nepogoda, poplava u 2014/15. godini. Ukupan iznos utrošenih sredstava je 31.889.828,77 KM – navode iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Prema podacima iz Izvještaja o realizaciji Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH od 2018. godine, procjena je, ističu iz Ministarstva, da je još potrebno obnoviti 16.460 stambenih jedinica na području Bosne i Hercegovine u svrhu povratka.

- Ulaganje u povratak ima višestruki značaj. Stoga Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kroz tekuće i kapitalni transfer utvrđen Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine izdvaja značajna sredstva za realizaciju projekata obnove i rekonstrukcije stambenih objekata i projekata održivog povratka. Za 2020. godinu izdvojena su sredstva u iznosu od 24.600.000,00 KM – kažu iz Ministarstva.

Ističu da se ulaganjem u povratak doprinosi bržoj realizaciji Aneksa VII DMS za BiH, na kvalitetan i dostojanstven način, s ciljem stvaranja uvjeta raseljenim osobama, povratnicima i izbjeglicama iz BiH da se vrate u mjesta prebivališta iz 1991. godine i integrišu u lokalnu zajednicu.

- Povratkom se postiže jačanje integrisane BiH, ekonomski razvoj, smanjenje siromaštva, sprječava promjena demografske strukture stanovništva, i omogućava ispunjenje jednog od uvjeta BiH u pristupu Evropskoj uniji – zaključuju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.