open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik DF-a
Zlatan Begić poručio: Hajde, Mile, raspiši ga, da odigramo to drugo poluvrijeme
Zlatan Begić, zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli i zvaničnik Demokratske fronte, oglasio se povodom jučerašnje sjednice NSRS-a i usvojenih zaključaka, koji su naišli na žestoku osudu kako domaćih političara, tako i međunarodnih institucija. 
11.03.2021. u 08:50
get url
text

Begić je poručio: 

- Hajde, Mile, raspiši ga, da odigramo to drugo poluvrijeme. Čovjek koji konstantno izaziva krize i ugrožava mir bi morao biti smijenjen i izolovan. U stanju napetosti i stalnih prijetnji referendumom, ovim, onim - ko zna šta sve može da se desi... Na koncu, dosta više prijetnji! Sve ste blokirali, institucije se gase, a vi biste se igrali vladara!

U svijetu je do sada provedeno više od 1.500 referenduma, pri čemu je u nekim slučajevima – još od doba Napoleona pa sve do nacističke Njemačke, referendum znao poslužiti i kao osnovno sredstvo autokratskih totalitarnih režima. U nacističkoj Njemačkoj, primjera radi, demokratski izbori na kojima bi prethodna vlada mogla izgubiti vlast nisu postojali. Održavani su periodični plebisciti, bez učešća opozicije, s potpuno jednostranom propagandom, bez tajnosti glasanja i gdje bi negativan glas dat vladajućoj partiji povukao sankciju. U tom smislu, od samog početka nije bilo mogućnosti da se demokratskim putem "odozdo" smijeni Hitlerova vlast (vidi o tome: Toplak, Referendum: prednosti i nedostaci, Političke analize, Vol. 4, No. 14, 2013; str. 44).

U okolnostima gdje takav – totalitarni režim, tek treba da se etablira i da zamijeni na pravu zasnovan poredak, pri čemu nosioci ideologije totalitarnog režima koji treba tek da se uspostavi unaprijed računaju na nasilje i narušavanje principa vladavine prava i ustavne vladavine, manipulacija mehanizmima neposredne demokratije (referendum, plebiscit) treba da posluži opravdanju nelegalnih akata s kojima se obavezno i unaprijed računa.... NARODE, PAMET U GLAVU, on će odletiti svojim avionom, a šta ćemo mi!?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.