open-navfaktor-logo
search
U organizaciji udruženja
Zlatni septembar - mjesec podizanja svijesti o dječijem raku
Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" i ove godine obilježava Zlatni septembar - mjesec podizanja svijesti o dječijem raku, nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom "Budi zlatan". 
31.08.2020. u 10:28
get url
text

U saopćenju ovog udruženja se navodi da je borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi.

- Upravo tokom ovog, nama bitnog mjeseca, želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja, te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice. Cilj Zlatnog septembra i jeste da podignemo svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su u septembru planirali mnogo aktivnosti jer žele ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest društva i poslati jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku.

Kampanju će simbolično započeti 1. septembra od 20.00 do 00.00 sati osvjetljenjem važnih građevina u gradovima koje će posjetiti ovog septembra i koji će se pozlatiti u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Bit će osvijetljene sljedeće građevine: Sarajevo - Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti i Zgrada zajedničkih institucija BiH , Mostar - Stari Most, Tuzla - Zgrada Kantonalne privredne komore i Bihać - Kapetanova kula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.