open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na užas
Zločin nad Bošnjacima u Duljcima kod Orašca: Vojska RS-a pobila civile pa ih stavila na hrpu i zapalila
U organizaciji Savjeta mjesne zajednice Orašac u zaseoku Duljci danas je u prisustvu porodica žrtava, mještana, te predstavnika Grada Bihaća i Vlade USK obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom naselju ratne 1992. godine.
23.09.2020. u 14:54
get url
text

Prisutnima su se obratili Ramo Zulić, predsjednik Savjeta MZ Orašac, Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja u Vladi USK i Senad Tutić, direktor Centra za socijalni rad ispred Grada Bihaća. U svojim obraćanjima svi govornici istakli su da stravične zločine nad Bošnjacima Ljutočke doline sadašnje i buduće generacije ne smiju zaboraviti, te konstantno putem pisane riječi i obilježavanja tužnih godišnjica govoriti šta su sve zločinci planski radili Bošnjacima naselja Ljutočke doline.

Kako je istakao u svom obraćanju Ramo Zulić, predsjednik Savjeta MZ Orašac  23. septembra 1992. godine, u Duljcima su pripadnici Vojske RS-a ubili civile bošnjačke nacionalnosti, stare i nemoćne, a ovaj zločin posebno je zastrašujući, jer su pripadnici policije i Vojske RS-a nakon ubistva tijela civila stavili na hrpu i zapalili. Najmlađa žrtva bila je trinaestogodišnja Aldina Vojić, što najbolje govori o razmjeru zločina koji su počinjeni u septembru 1992. godine.

- Mještani Ljutočke doline, a posebno porodice žrtava čekaju pravdu za nevino ubijene. Čekaju procesuiranje ratnog zločina nad nevinim civilima, odnosno čekaju procesuiranje naredbodavaca zločina koji su počinjeni u svim naseljima Ljutičke doline u kojima su živjeli Bošnjaci – kazao je Senad Tutić, saopćio je Grad Bihać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.