open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Zločin nad jamom Hrastova glavica: Srpski zločinci logorašima slagali da ih vode na razmjenu pa ih strijeljali
Članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez logoraša Regije Banja Luka, zajedno sa Udruženjem logoraša Sanski Most, Kozarac i "Prijedor '92.", će sutra na lokaciji prirodne jame Hrastova glavica, kod Sanskog Mosta, prikladnom manifestacijom obilježiti 31. godišnjicu zločina, odnosno egzekucije logoraša logora Keraterm i Omarska.
04.08.2023. u 13:33
get url
text

- Na ovaj dan, 1992. godine, pod lažnim izgovorom i obećanjem vođenja na razmjenu 124 logoraša iz prijedorskih logora Keraterm i Omarska, počinjen je zločin nad prirodnom jamom Hrastova glavica, u selu Podvidača, kod Sanskog Mosta. Ovaj zločin, njegov obim i način izvršenja, je još jedan primjer bezdušne egzekucije i planiranog genocida nad onima koji se nisu uklapali u fašističke okvire zločinaca, koji su zarobljenicima slagali da ih vode na razmjenu, da bi ih na kraju strijeljali u grupama, nad ovom jamom dubokom 25 metara - saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH o strijeljanju zarobljenika koje su počinili srpski zločinci.

U saopćenju se navodi da je samo jedna osoba uspjela preživjeti strijeljanja i o tome obavijestiti svoje komšije, logoraš Ibrahim Ferhatović, koji je uspio prenijeti istinu o egzekucijama nad jamom. Ali je on naknadno u selu ponovo uhapšen u raciji od vojske i policije RS-a i od tada mu se gubi svaki trag.

- Da je i ovaj zločin, kao i neki raniji planski realizovan, potvrda su i dva tijela koja su u jami tokom istraživanja ovog zločina od Instituta za traženje nestalih osoba u BiH nađena, da bi se naknadnom naučnom analizom utvrdilo da su to skeletni ostaci iz perioda Drugog svjetskog rata. Očigledno, i nad jamom Hrastova glavica, kao i na brojnim drugim mjestima širom BiH, da su zločini ponovljeni na poznatim mjestima, na stari poznati način i sa poznatim ulogama - navode iz Saveza logoraša BiH.

Ističu da ovih dana, kada se usvajaju zakoni o civilnim žrtvama i kada Savez obilježava brojna mjesta egzekucija i logora širom BiH, "treba da shvatimo da je krajnji momenat da logoraši treba, s ciljem priznanja njihove očigledne žrtve i s ciljem očuvanja istine o BiH, napokon da dobiju priznanje u vidu Zakona o zaštiti žrtava ratne torture, koji će iole obeštetiti i priznati njihovu žrtvu za državu BiH, državu za sve one koji je iskreno osjećaju svojom jedinom domovinom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.