open-navfaktor-logo
search
Statusna konferencija
Zločinac Ratko Mladić: Moje zdravlje se pogoršava
Na statusnoj konferenciji održanoj u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove (MMKS), bivši komandant Glavnog štaba Vojske RS-a, ratni zločinac Ratko Mladić je rekao kako je sve lošijeg zdravstvenog stanja, a njegova odbrana je zatražila da se iznošenje žalbi na presudu održi nakon procjene njegovog mentalnog stanja, te uvida u medicinsku dokumentaciju.
24.07.2020. u 15:27
get url
text

Tokom obraćanja sudu Mladić je istakao da je njegovo zdravlje loše, te da je šokiran onim što je vidio u izvještaju iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UNDU).

- Medicinsko osoblje Pritvorske jedinice može pisati šta hoće, ali to nema veze sa stvarnim stanjem, niti mogu govoriti u moje ime. Želim naglasiti da je moje zdravstveno stanje jako loše i pogoršava se - kazao je on.

Naglasio je kako je primijetio da se ne može koncentrisati, da mu je otežan govor, stanje nestabilno, kao i da ide od lošeg ka gorem. Mladić je, između ostalog, istakao kako izvještaji ljekara iz Pritvorske jedinice "sadrže dezinformacije i predstavljaju njegovo zdravlje boljim nego što jeste".

- Neugodno je iznenađenje da se mojim zdravljem očigledno manipuliše. Godinama čekam liječenje, uz obećanje da će operacija ukloniti anemiju i nikad nisam rekao da sam zadovoljan liječenjem za anemiju ili općenito zdravstvenom njegom u Pritvorskoj jedinici - kazao je on, dodavši da se nije oporavio.

Mladić je zatražio da dobije svoju kompletnu medicinsku dokumentaciju, pojasnivši da do današnjeg dana ni on ni njegova odbrana nisu dobili nikakve izvještaje o njegovom zdravstvenom stanju u posljednjih pola godine. Također, on se žalio što nije u prilici da prima posjete porodice, prijatelja, svojih advokata i medicinskih stručnjaka, te zatražio da mu se što prije omogući primanje nekih posjeta, poštujući mjere izrečene za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Član Mladićeve Odbrane advokat Dragan Ivetić je detaljno obrazložio Mladićevo zdravstveno stanje, kao i pitanje medicinske dokumentacije koja nije dostavljena odbrani. On je istakao i da operacija nije pomogla s Mladićevim problemom anemije, nego ga je i pogoršala, kao i da su četiri medicinska stručnjaka Odbrane ukazivala da mu je nakon operacije trebalo dati transfuziju krvi.

Odbrana je ukazala i na Mladićevo mentalno stanje.

- Nema sumnje da je doživio pad mentalno-kognitivnih sposobnosti - rekao je Ivetić, napomenuvši da se u izvještaju iz Pritvorske jedinice još 2014. godine isticalo kako Mladićevo kratkoročno pamćenje nastavlja propadati.

Na kraju statusne konferencije, Odbrana je zatražila da dobije sve medicinske izvještaje iz Pritvorske jedinice, da se žalbeno ročište održi nakon što se izvrši uvid u te izvještaje, te procijeni Mladićevo medicinsko stanje. Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Na tu presudu Mladić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina počinjen 1992. godine. Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro. Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću, koje će donijeti konačnu presudu, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Ranije ovog mjeseca, MMKS je iznošenje žalbi na presudu zakazao za 25. i 26. august.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.