open-navfaktor-logo
search
Da se ne zaboravi
Zločinci nikada nisu otkriveni: Više od 300 Sarajlija ubijeno u martu i aprilu 1992.
Prema podacima koje je u svojim knjigama objavio Nihad Halilbegović, autor brojnih, izuzetno vrijednih istraživanja o novijoj historiji Bošnjaka, prve žrtve u Sarajevu u martu 1992. godine bili su Ramo Biber i maloljetni Kenan Demirović.
16.03.2020. u 08:06
get url
text

Drugog marta su ubijena dvojica Sarajlija, na Trebeviću Ramo Biber, čuvar Trebevičke žičare, i maloljetni Kenan Demirović u blizini groblja Orlić - Kobilja glava.

Prvog dana Bajrama, 4. aprila prije 28 godina, ubijeno je pet građana Sarajeva. Troje od njih, prema podacima do kojih je došao Halilbegović, istog su prezimena: Bajramović.

Sljedećeg dana, 5. aprila, stradalo je 133 Sarajlija. Pripadnici bivše JNA i srpske jedinice, posebno snajperisti, kidisali su da što više pobiju nedužnih ljudi.

Ubijena su 122 Bošnjaka, sedam Srba i jedan Hrvat, od toga je stradalo ukupno 120 civila. Među ubijenima bile su Suada Dilberović i Olga Sučić.

Trećeg dana Bajrama je zabilježeno 14 stradalih. Prema nepotpunoj evidenciji, u aprilu 1992. godine je stradalo više od 336 osoba. Među stradalim je bilo 246 Bošnjaka, 73 Srbina i 14 Hrvata. Od svih stradalih 222 su bili civili.

Bio je sunčan 13. april te godine. Mladić Samir Mešetović igrao je sa prijateljima košarku prekoputa tadašnje kasarne Maršal Tito, i ne sluteći da će to biti njegova posljednja igra u životu. 

Samirovu mladost prekinuo je snajperski metak koji je ispalio neki "hrabri" pripadnik agresorske JNA sakriven iza vreća pijeska koje su armiju čuvale od "napada" sarajevskih momaka poput Samira. Nikada nije otkriveno ko je ubio Samira.

U naselju Bistrik, gdje je bila smještena komanda 2. armijske oblasti agresorske JNA, 26. aprila ubijeni su Senad Šećerović, sekretar Gradskog odbora SDP-a, i njegov vozač Dževad Resić.

Oni su automobilom prolazili pored komande i ne sluteći da će tu život okončati. Opravdanje za ovaj zločin je naravno bilo. Senad i Dževad su "napali“ na Kukanjca. Nikada nisu otkrivene ubice Dževada i Senada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.