open-navfaktor-logo
search
Haške presude
Zločinci Plavšić i Kordić će dobiti dosje u FBiH, Mladić u RS-u, a Karadžić na nivou države
Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Jadranko Prlić, Dario Kordić i deseci drugih osuđenih u Hagu za genocid i najteža zvjerstva tokom agresije 1990-ih napokon će i zvanično u Bosni i Hercegovini biti "uknjiženi" kao ratni zločinci.
09.02.2024. u 11:51
get url
text

VEZANI TEKST - Haške presude ulaze u kaznenu evidenciju Bosne i Hercegovine, šta će to značiti u praksi

Bosna i Hercegovina i haški sud su 30. januara potpisali memorandum koji je odmah sutradan stupio na snagu čime će BiH i formalno-pravno preuzeti haške presude i ta evidencija će se "u roku od dvije sedmice" nakon što Hag dostavi presude, proslijediti entitetskim MUP-ovima "po mjestu rođenja".

Krvnik Ratko Mladić bit će kao ratni zločinac osuđen na doživotnu kaznu za genocid upisan u evidenciju u MUP-u RS-a jer je rođen u Kalinoviku.

MUP RS-a će otvoriti dosje za zločinca Stanislava Galića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa osuđenog na doživotnu kaznu zbog teroriziranja i ubistva više od 11.500 građana Sarajeva - među kojima 1.601 djeteta, te masakra 5. februara 1994. godine na pijaci Markale.

Zločinac Radovan Karadžić, koji je rođen kod Šavnika u Crnoj Gori i osuđen u Hagu na doživotnu kaznu za genocid, bit će upisan u državnu, umjesto entitetske evidencije. U tu evidenciju bit će upisan i Jadranko Prlić, premijer tzv. Herceg-Bosne koji je rođen u Đakovu u Hrvatskoj.

Biljana Plavšić, osuđena na 11 godina za ratne zločine za koje je priznala odgovornost i kasnije povukla svoje pokajanje, dobit će dosje u Federaciji BiH, budući da je rođena u Tuzli.

Isto čeka i Darija Kordića, rođenog u Sarajevu, a koji je osuđen u Hagu na 25 godina zatvora za pokolj 116 Bošnjaka u Ahmićima kod Viteza.

Iz Ministarstva pravde BiH su za Faktor pojasnili da će Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, koji je naslijedio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, do kraja mjeseca preko Ministarstva vanjskih poslova dostaviti presude Ministarstvu pravde BiH.

MUP Republike Srpske, Federacije BiH i Policija Brčkog će od državnog ministarstva pravde dobiti te presude koje će se, prema sporazumu, upisati u kaznenu evidenciju "po mjestu rođenja".

- Za osuđena lica koja nisu rođena, a koja su imala ili imaju državljanstvo BiH, Ministarstvo pravde BiH će u roku od dvije sedmice po prijemu podatke dostaviti Ministarstvu sigurnosti BiH radi evidentiranja u elektronsku evidenciju kazni izrečenih presuda inozemnih sudova državljanima BiH koji nisu rođeni u BiH - pojasnili su iz Ministarstva pravde BiH za Faktor.

Iz Ministarstva pravde su kazali da se lica osuđena u Hagu izjednačavaju s licima koje su osudili sudovi BiH po pitanju statusa u kaznenoj evidenciji u BiH "i pravnih posljedica upisa u istu".

U Bosni i Hercegovini su se ratni zločinci kandidirali i bili izabrani na izborima, poput zločinaca Fikreta Abdića koji je načelnik u Velikoj Kladuši ili Sime Zarića koji je bio načelnik u Bosanskom Šamcu.

Prema sadašnjim odredbama zabranjeno je njihovo imenovanje na javne funkcije i kandidiranje na izborima samo ako su na odsluženju kazne ili uvjetno prije vremena pušteni na slobodu, bez obzira na to pred kojim domaćim ili stranim sudom su osuđeni.

Ono što je sigurno je da ratni zločinci osuđeni u Hagu, kada budu upisani u evidenciju, više neće moći od entitetskih MUP-ova dobiti potvrdu o nekažnjavanju i eventualno konkurisati na poslove u javnoj upravi i javnim preduzećima i tako biti nagrađeni za zlodjela.

Iz Ministarstva pravde BiH su za Faktor kazali kako se pitanje kandidiranja na izborima mora riješiti izmjenama Krivičnog zakona i Izbornog zakona BiH.

- Kao što je poznato, materija izbornog i kaznenog zakonodavstva BiH je oblast na kojoj se radi i razmatraju se različite inicijative iz ove oblasti -  kazali su nam iz Ministarstva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.