open-navfaktor-logo
search
Statusna konferencija
Zločini u Derventi: Bjelošević optužen da je silovao zaštićenu svjedokinju AB-1, odbrana odustala od vještačenja
Odbrana Andrije Bjeloševića, optuženog za zločine u Derventi, odustala je od ponovnog vještačenja zaštićene svjedokinje AB-1, rečeno je na statusnoj konferenciji.
18.12.2023. u 18:57
get url
text

VEZANI TEKST - Suđenje Andriji Bjeloševiću: Žene silovane u ugostiteljskom objektu u koji su dolazili funkcioneri

Predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić kazao je da je odbrana odustala od ponovnog vještačenja koje je bilo najavljeno na ročištu održanom 20. novembra. Branilac Slobodan Cvijetić rekao je da je preostalo još da odbrana uloži materijalne dokaze.

- Idući put uložit ćemo još 15-ak materijalnih dokaza - kazao je Cvijetić.

Tužilac Edin Muratbegović predložio je tri svjedoka u okviru replike na dokaze odbrane. Vijeće je prihvatilo dva svjedoka, od kojih će jedan biti saslušan kao svjedok Suda.

Bjelošević je optužen da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, od maja 1992. do juna 1993. godine najmanje četiri puta silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u ugostiteljskom objektu "Žaba". u Derventi.

On je optužen da je u najmanje četiri navrata naredio AB-1 da pođe s njim u sobu koja se nalazila na spratu i silovao je.

Prema optužnici, svjedokinja je silovana i fizički napadana i od drugih osoba, a silovane su i druge žene koje su tu bile angažovane.

Suđenje se nastavlja 22. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.