open-navfaktor-logo
search
Obilježena 31. godišnjica
Zločini u goraždanskom naselju Lozje: Ubijeno više od 40 žena, djece i starijih osoba
U prigradskom goraždanskom naselju Lozje danas je obilježena 31. godišnjica stravičnih zločina počinjenih u ovom dijelu grada.  
22.05.2023. u 15:33
get url
text

Dana 1992. godine u napadu agresorskih snaga u ovom naselju ubijeno je više od 40 uglavnom civila, žena, starijih osoba i djece. Mnogi od njih su zarobljeni i mučeni, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima osam ubijenih. Napad na ovo mjesto izveli su pripadnici Vojske Republike Srpske po nalogu Brane Petkovića koji je bio komandant Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Srpske općine Goražde.

Na godišnjicu zločina odata je počast žrtvama te položeno cvijeće na spomenik podignut njima u čast. Preživjeli članovi porodice i danas su iskazali ogorčenje i bol zbog činjenice da za počinjene zločine još niko nije odgovarao.

Sanina Tabaković, kćerka ubijenog Šahine Živojevića, naglasila je da porodica već decenijama živi u nadi da će se zločinci procesuirati i kazniti.

- Biološki sat kuca, nestaje i polako odlaze na bolji svijet majke, sestre, supruge, svjedoci ovog gnusnog zločina. Mnogo se jutara već budimo tužni i ljuti, uskraćeni i za onaj posljednji zagrljaj, poljubac, stisak ruke i oproštaj. Jer smrt od metka, granata, noža, zločinačke ruke dolazila je nenajavljeno i toliko brzo da nisu stigli ni trepnuti. Svi mi u sebi nosimo mnoštvo nepreživljenih i neizgovorenih riječi decenijama, živeći kako mi znamo. U ime svih nas pitam čelnike naše države čeka li se da svjedoci pomru, da nema ko ispričati i uprijeti prstom u zločince poimenično koji su tog jutra napali i ubili naše najmilije - poručio je Tabaković.

Napomenula je da su porodice razočarane u pravosuđe, uz poruku posebno budućim generacijama da pamte zločine koji su se dešavali.

- Zna moja mama i moje komšije šta su preživjeli tog 22. maja 1992. godine i kako su tog jutra napustili svoja ognjišta kako su se borili i nosili proteklih godina u nadi da će naći kosti najmilijih i pokopati ih na dostojanstven način. Razočarana sam u pravosuđe, ali želim da poručim mlađoj generaciji da uče o ovome i da obilaze ovakva mjesta zločina nevino ubijenih i da se nikada ne ponovi i ne dogodi genocid nad bošnjačkim stanovništvom. Ne smijemo pasti u zamku zaborava, to bi bilo isto kao da smo drugi put ubili naše najmilije - poručila je Sanina Tabaković.

Uz članove porodica ubijenih i predstavnika Saveza logoraša BiH te predstavnika gradskih i kantonalnih vlasti, obilježavanju godišnjice zločina u Lozju prvi put prisustvovali su i članovi Centra za nenasilnu akciju, bivši pripadnici ARBiH, VRS, JNA, HVO i HV, veterani ratova s ​​područja bivšeg Jugoslavije. Oni su položili cvijeće na spomenik u Lozju poklonivši se žrtvama.

- Ovo je jedinstvena prilika kada i drugi ljudi, čije ime počinje ovaj zločin, mogu pokazati da to nije počelo u njihovo ime, izraziti žaljenje za žrtve i suosjećanje s njihovim porodicama. Ovo je jedan od načina na koji Centar za nenasilnu akciju provodi naše aktivnosti, da bismo nekako otvorili prostor za saradnju, povratak povjerenja koje je neophodno da bismo gradili stabilno i mirno društvo. Zajedno obilazimo stratišta, učestvujemo na komemoracijama, au svim prilikama apelujemo da se procesuiraju svi odgovorni za ratne zločine, da se ne okrivljuju narodi i da se zločinci ne kriju iza tih identiteta - rekao je bivši pripadnik ARBiH iz Centra za nenasilnu akciju Amer Delić.

Na potrebu očuvanja sjećanja na ovaj i druga zločina ukazao je i premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

- Meni je teško jer je moja kuća ovdje ispod cesta i sve sam ovo doživio. To jutro ništa nije naslućivalo da će biti takav zločin. Na nama je da čuvamo sjećanja i insistiramo na procesuiranju zločinaca. Hvala svim veteranima iz Hrvatske, Srbije i drugih što su došli da podijele s nama sjećanje na nevino ubijeno u Lozju - kazao je premijer BPK Goražde.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović pozvao je nadležne institucije da konačno privredu pravdi počinioce zločina u Lozju.

- Možda je najbolje da zašutimo na ovom mjestu i da samo proučimo fatihu. Porodice ubijenih, oni u sebi nose najveću tugu i bol, a mi to ne možemo ni zamisliti, možemo samo pokušati da razumijemo. Sa ovog mjesta želim poručiti da generacija kojoj pripadam ne želi da mrzi drugog i drugačijeg iako je osjetila na svojoj koži ovo što se dogodilo, ali želimo u savremenu Evropu sa istinom, da govorimo kako jeste bilo jer jedino sa istinom možemo imati pomirenje i život, a pomirenja nema bez konačnog procesuiranja ratnih zločina - naručio je Imamović.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić je ukazao na pokušaje izjednačavanja onoga što se događalo tokom agresije na BiH.

- Ne možete poistovjetiti neke naše budale i zločinačke politike koje su nasrnule i još nasrću na ovu zemlju. I kad nam prijatelji iz Evrope dolaze treba im jasno kazati svaki put iznova da se ovaj zločin i genocid desio zahvaljujući i njima i da su oni imali saučesništvo u zločinu - kazao je muftija goraždanski.  

Više od tri decenije od zločina u Lozju, pred Sudom BiH u toku je jedan postupak koji se vodi protiv Branislava Lasice i Miroslava Milovića, komandira jedinica VRS koje su učestvovale u tom zločinu. Za ratni zločin u Lozju tereti se i Brane Petković, komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srpske općine Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.