open-navfaktor-logo
search
Bivši ministar sigurnosti
Zloupotreba položaja: Mektić se izjašnjava o krivici, odbrana tvrdi da je riječ o montaži
Bivši ministar sigurnosti BiH i aktuelni zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas se u Sudu BiH izjašnjava o krivici. Tereti se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.
05.03.2020. u 07:35
get url
text

Optužnicom, koju je podiglo Tužilaštvo BiH, obuhvaćeni su i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je financiran od Delegacije Evropske unije u BiH, vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Obrana optuženih se bazirala na samu optužnicu, tvrdeći da su dokazi protuzakonito pribavljeni, a čule su se i optužbe da je riječ o montiranom procesu.

- Samo zato su iskontruisali ovu optužnicu, zato što sam govorio da su korumpirani, iza čega stojim i sada, što su kriminalizovani, i da je Tužilaštvo puno lopovluka i kriminala - kazao je Mektić, a njegov advokat Senka Nožica dodala je da je razlog optužnice Mektićev kritičan stav prema Tužilaštvu i VSTV-u u prošlosti:

- Tvrdim da sve ovo što se stavlja na teret gospodinu Mektiću nema obilježja krivičnog djela. Iz tog razloga smatram da je montirana. Svi vi znate vrlo dobro da je on veliki kritizer bio i Tužilaštva i VSTV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.