open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Zloupotreba položaja: Na suđenju prezentiran snimak i fotografije razgovora Karavdića i Keserovića
Pored Bibića i Karavdića, optužnica tereti Amira Zukića, Senada i Nedžada Traku, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima
22.07.2019. u 12:21
get url
text

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je prezentiralo fotografije optuženih i zvučni zapis sa "simuliranog davanja otkupnine".

Kantonalna tužiteljica Nermina Kulenović uložila je kao materijalne dokaze 12 fotografija napravljenih tokom tajnog praćenja na kojima je kazala da se nalaze optuženi. Ona je rekla da se fotografije odnose na sastanke održane 25, odnosno 26. augusta 2016. godine. Na prvih pet fotografija nalaze se optuženi Ramiz Karavdić i Safet Bibić, kazala je tužiteljica. Na ostalih sedam fotografija nalaze se Ramiz Karavdić i Sejad Keserović, svjedok koji je dobio imunitet od krivičnog gonjenja. Tužiteljica Kulenović je rekla kako se na ovim fotografijama "dešava davanje novca".

- Vidi se česma, vidi se dogovor i odlazak vozila s mjesta događaja - kazala je tužiteljica.

Tužilaštvo je također uložilo zvučni snimak u trajanju sedam minuta na kojem se, kako je rekla tužiteljica, mogu čuti optuženi Ramiz Karavdić i Keserović, i koji se odnosi na sastanak čije su fotografije prikazane u sudnici.

Pored Bibića i Karavdića, optužnica tereti Amira Zukića, Senada i Nedžada Traku, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Tužilaštvo je također nastavilo sa ulaganjem drugih materijalnih dokaza, izvještaje o posebnim istražnim radnjama koje je provela Federalna uprava policije (FUP). Advokat optuženog Asima Sarajlića Nermin Mulalić kazao je kako je Odbrana već isticala prigovore na nezakonitost posebnih istražnih radnji.

- Radnje nisu započete na zakonit način - rekao je Mulalić.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. august 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.