open-navfaktor-logo
search
Infrastruktura
Značajna podrška Vlade FBiH za izgradnju pristupnih puteva prema tunelu Hranjen
Vlada Federacije BiH iz sredstava kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti za izgradnju autocesta i brzih cesta Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, odobrila je 8,5 miliona KM Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za projekt izgradnje brze ceste Prača – Goražde.
09.09.2022. u 14:33
get url
text

Premijerka Aida Obuća i ministar privrede Haris Salković na današnjoj pres-konferenciji pojasnili su da projekt podrazumijeva provođenje procesa eksproprijacije te izgradnju pristupnih cesta s obje strane tunela Hranjen, a odlukom Vlade FBiH je definisano da će implementatori biti kantonalno ministarstvo privrede i JP Autoceste FBiH.

Premijerka Obuća napomenula je da je zahtjev za finansiranje ovog projekta upućen u aprilu ove godine.

- Dobili smo pozitivan odgovor i odobreno nam je 8,5 miliona, a potpisivanjem ovog ugovora ta sredstva će biti operativna. Koristit će se uglavnom za realizaciju pristupnih puteva iz pravca Prače, sa sjeverne strane i iz pravca Goražda s južne strane, za sve aktivnosti vezane za eksproprijaciju. Ide nam u prilog da je glavni projekt urađen od IPSA instituta i da je u fazi revidiranja. Općina Pale u FBiH je već uradila skoro cjelokupan postupak eksproprijacije i kako su nas izvijestili, ostalo je još da se riješi jedna kuća i desetak parcela, što je malo u odnosu na posao koji su uradili, dok će Grad Goražde u konsultaciji sa Vladom BPK čekati da ovaj posao uradi kada glavni projekt bude završen - pojasnila je Obuća.

Napomenula je da je Vlada BPK usvojila i u skupštinsku proceduru uputila prijedlog odluke o davanju saglasnosti premijeru BPK za potpisivanje ugovora, naglasivši da početak implementacije zavisi upravo od ekspeditivnosti kantonalnih organa vlasti.

- Ugovorom su definisane obaveze nosilaca tih aktivnosti, ispred BPK Goražde to će biti ministarstvo za privredu, a takođe je definisano i šta to ministarstvo treba da uradi. Ministar Salković i ja ćemo biti jako operativni i ekspeditivni jer nam je u interesu da se ono što su obaveze BPK Goražde i resornog ministarstva, uradi čak i brže od rokova koji su zadati. Iskreno se nadam da ćemo pri kraju ovog mandata imati priliku da budemo ponosni na ono što smo uradili i da ćemo dobiti podršku svih skupštinskih zastupnika za potpisivanje najvećeg ugovora koji je jedan premijer Vlade potpisao od postojanja ovog kantona - istakla je Obuća.

Ministar za privredu BPK Goražde Haris Salković naglasio je da je riječ o najvećem iznosu sredstva koji je i ovo ministarstvo i Vlada BPK dobilo sa bilo kojeg nivoa vlasti, izrazivši spremnost da se ispoštuju sve obaveze definisane ugovorom.

- Ministarstvo privrede će u saradnji s lokalnim zajednicama, Gradom Goražde i Općinom Pale u FBiH da pokrene daljnju implementaciju i da se završi eksproprijacija. U Prači je malo toga ostalo i nakon toga čini mi se da ćemo već moći raspisati tender za izvođača radova i nadzor, a takođe se nadam da ćemo i sa Gradom Goražde napraviti neki projektni tim da se ubrza i taj dio jer najveća trasa pripada upravo Gradu Goražde i nadam se da ćemo u toku slijedeće godine uraditi veliki dio, možda čak i završiti što se tiče eksproprijacije - kazao je Salković.

Naglašena je spremnost da se projekt pristupnih saobraćajnica prema tunelu Hranjen prezentira javnosti čim bude revidiran, dok će se odluka o davanju saglasnosti premijeru BPK da potpiše ugovor, pred skupštinskim zastupnicima naći na idućoj sjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.