open-navfaktor-logo
search
Borački zakon
Znaju li demobilisani borci koja sve prava imaju i da li ih koriste?
Prioritet pri zapošljavanju, više godišnjeg odmora po osnovu učešća u oružanim snagama, stambeno zbrinjavanje, besplatni priključak na vodu, električnu energiju, gas, samo su neki od benefita koje demobilisanim borcima pruža Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.
26.10.2023. u 07:44
get url
text

Postavlja se pitanje koliko borci koriste ova prava, odnosno koliko su ona zaživjela na terenu.

Ima srednjih škola koje ne poštuju zakon 

- Na Kantonu Sarajevo funkcioniramo kao koordinacija boračkih udruženja koja zastupa sve boračke kategorije, tih nekih 30-ak dopunskih prava na kantonu, koji se redovno konzumiraju i nema nikakvog zastoja što se tiče banjskog liječenja, ogrjeva, pomoći za liječenje, dodjele građevinskog materijala.

Prije par godina smo napravili uredbu o prednosti pri zapošljavanju svih boračkih kategorija i djece boračkih kategorija. Ona funkcioniše, najviše je bilo otpora u osnovnom obrazovanju gdje smo održali par sastanaka i sa sindikatima osnovnog obrazovanja i resornim ministrom, tako da to sada teče svojim tokom - govor nam Ismet Imamović, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Unija veterana Kantona Sarajevo.

Dodaje da u posljednje vrijeme ima par srednjih škola koje ne poštuju Zakon o dopunskim pravima boraca gdje se kaže da su pojedine boračke kategorije ili djeca tih kategorija, oslobođena od plaćanja troškova školarine.

- Najsvježiji primjer je Druga gimnazija koja je napravila u šestom ili sedmom mjesecu svoj neki pravilnik. Apsurd je da oni oslobađaju djecu svojih uposlenika od troškova školarine, a u tom članu su izbrisali djecu boračkih kategorija.

Imamo koordinaciju boračkih udruženja Kantona Sarajevo između ostalog i to je tačka dnevnog reda koju ćemo raspraviti - govori nam Imamović.

Imamo mnogo deložacija boračkih kategorija 

Osvrnuo se i na pravo više dana godišnjeg odmora.

- To se poštuje u svim javnim institucijama, preduzećima, a da li privatnom sektoru, ne znam - govori nam.

Kaže kako u posljednje vrijeme imaju deložacije boračkih kategorija iz stanova.

- Evo jutros se borim protiv deložacije u Hadžićima. Poslije 23 godine čovjeka neko deložira. Šta se događa, ko to radi i zbog čega sada? Najviše primjera deložacija imamo koje je pokrenula Služba za zajedničke poslove Vlade FBiH. Oni su pravni sljedbenici onoga što je ostalo od bivšeg Federalnog ministarstva odbrane.

Ti stanovi su pripadali tom ministarstvu i samim gašenjem ministarstva, Služba za zajedničke poslove Vlade FBiH je naslijedila sve što je bilo u nadležnosti ministarstva, između ostalog i ovaj stambeni fond koji je postojao - kazuje Imamović. 

Pravo na liječenje u cijeloj FBiH 

Upitali smo kako je regulirana zdravstvena zaštita, recimo ako je borac iz KS, a razboli se, slomi nogu na području ZDK, da li ima pravo u tom kantonu na besplatno liječenje.

- Liječenje je regulirano federalnim Zakonom o demobilisanim borcima, ali i kantonalnim o dopunskim pravima boraca, bez obzira na to u kojoj ustanovi se liječi, ono je besplatno. Dovoljno je da pokaže zdravstvenu knjižicu u daljnjem postupku će morati dokazati da je pripadnik oružanih snaga uvjerenjem o pripadnosti i oslobađaju ih troškova - objasnio je Imamović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.