open-navfaktor-logo
search
O čemu se radi
Znate li da u BiH postoji Služba koja prati i evidentira prisustvo vanzemaljaca?
Znate li da u Bosni i Hercegovini postoji Služba, koja prati i evidentira ulazak i prisustvo vanzemaljaca na teritoriji naše države?
02.02.2024. u 20:58
get url
text
Služba za poslove sa strancima
Služba za poslove sa strancima

Ne, ne radi se o nekom supertajnom projektu po uzoru na kultnu seriju X-fajlova. Ovaj put se ne radi ni o patološkoj potrebi ili želji bh. funkcionera da udome nekog svog na budžet.

Za to im pak služe neke službe, institucije i odjeli manje "zvučnih" imena.

Služba za poslove sa strancima, zvanična vladina institucija Bosne i Hercegovine, naime, u engleskoj verziji svoje internet prezentacije, strance je preimenovala u vanzemaljce, i to ne samo greškom na jednom mjestu, nego na više pozicija i menija.

Na web adresi https://sps.gov.ba/?lang=en  "foreigners" je postao "aliens", pa se tako na dužnosti službe ubrajaju i ulasci i boravak "aliensa".

S obzirom da je osnovni posao ove službe, kako joj samo ime kaže, rad sa strancima, a jedini "strani" jezik uz opciju tri domaće jeste engleski, nejasno kako će tek raditi službe, ako očekuje "aliense" (vanzemaljce) umjesto "foreignersa" (stranaca). 

Na kraju, ali ne i manje bitno, tražeći pristojnu ilustraciju za ovaj šaljivi osvrt na neozbiljnost dobro plaćene institucije, primjetili smo da čak ni zastave ispred sjedišta Službe nisu postavljene kako to nalažu propisi, piše Zenicablog. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.