open-navfaktor-logo
search
Jasna pravila
Znate li kako ispravno postaviti zastavu BiH
Centar za društveno obrazovanje mladih u saopćenju za javnost povodom Dana nezavisnosti BiH podsjeća da državna zastava Bosne i Hercegovine, koja je originalno vodoravne orijentacije, u uspravnom postavljanju može se postaviti samo i jedino na način da se iz originalnog vodoravnog položaja rotira za 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu.
29.02.2024. u 17:09
get url
text

To je i veksikološko pravilo o obaranju jarbola i koristi se u slučajevima kad ne postoji jasno definisano zakonsko pravilo o različitim načinima postavljanja državne zastave što je i slučaj sa bh. zastavom.

- Stoga 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ispravno postavimo zastave na naše prozore i kuće i dostojanstveno obilježimo najveći praznik naše domovine - pozivaju iz Centra za društveno obrazovanje mladih.

Kako podsjećaju, bh. zastava sastoji se od tamnoplavog polja s jednakokrakim pravouglim žutim trouglom čiji jedan krak dodiruje gornju stranicu zastave, a drugi je okrenut prema vihorećoj stranici. Duž hipotenuze trougla nalazi se devet bijelih petokrakih zvijezda, od kojih se prvoj i posljednjoj vidi samo polovica. Tri ugla trougla simboliziraju tri konstituentna naroda u BiH - Bošnjake, Srbe i Hrvate. Zvjezdice predstavljaju Evropu.

- Dakle trougao na zastavi ne predstavlja geografski oblik BiH, kao što to neki tvrde u neautorizovanim instrukcijama pa time i uslovljavaju orijentaciju postavljanja državne zastave, naglašavajući da se zastava mora postaviti tako da trougao uvijek bude orijentisan kao geografski oblik naše države što naravno nije tačno. Relevantni stručnjaci iz oblasti nauke o grbovima nisu konsultovani kad je neko uzeo za pravo da kreira instrukciju koja je skoro pa potpuno pogrešna i koja je nažalost u internet okruženju zaživjela kao relevantna - navodi se.

Kako ističu iz Centra, većina istaknutih zastava biva postavljeno naopako, "kako zbog nemara, tako i zbog pogrešnih instrukcija koje kruže internetom".

- Postavljanje zastave naopako svakako predstavlja poniženje države, što sigurno niko od nas ne želi. Stoga, želimo informisati javnost o ispravnom postavljanju državne zastave Bosne i Hercegovine uz određene informacije da to i potkrijepimo - navode.

Iz Centra podsjećaju da je 3. februara 1998. godine Carlos Westendorp, tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH kojom je proglasio sadašnju zastavu.

I Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je Zakon o zastavi BiH 2001. godine, te je objavljen u Službenim novinama Bosne i Hercegovine 3. augusta 2001. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.