open-navfaktor-logo
search
Pitanje za milion KM
Znate li ko je čovjek na fotografiji i koju važnu funkciju u BiH obavlja
Josip Jerković potpredsjednik je entiteta Republika Srpska iz reda hrvatskog naroda. On je na Općim izborima 2018. bio zajednički kandidat HDZ-a BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS i osvojio je 5.881 glas. Ovo mu je drugi mandat na mjestu entitetskog potpredsjednika. 
22.07.2021. u 13:49
get url
text

Jerković, kako mu stoji u zvaničnoj biografiji, rođen je u Bosanskom Brodu. Predsjednik je Regionalnog odbora HDZ-a BiH za Posavinu.

Od 2000. godine do 2010. godine šef Ureda za izbjeglice u Vladi Posavskog kantona. Od 2010. godine do 2014. bio je predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske. Na općim izborima koji su održani 2014. godine izabran je za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

U javnosti ga nema tako da samo vrhuška HDZ-a može ga prepoznati, a čisto sumnjamo da glasači koji su ga izabrali na tu poziciju znaju kako on izgleda, a još manje šta (ne) radi. 

Dobro upućeni u politička zbivanja u ovom bh. entitetu kažu da Jerković uvijek ima originalan odgovor: "Ponašam se po Ustavu RS-a i nemam nikakve nadležnosti". 

Za plaću od nekoliko hiljada maraka, i već 11. godinu osigurano dobro "radno mjesto" u Banjoj Luci, Jerkoviću ne pada na pamet da se brine o položaju Hrvata u ovom entitetu, a kamoli da se putem medija eksponira u javnosti i bori za prava svojih sunarodnjaka. Ima on svoje mišljenje, ali se ne slaže s njim. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.