open-navfaktor-logo
search
Velike kazne
Znate li šta vam treba za vaš automobil od 1. novembra
Prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini zimska oprema obavezna je od 1. novembra za sva vozila i bez obzira na vremenske uvjete. Kazne za neposjedovanje zimske opreme kreću se od 40 do 500 maraka.
29.10.2023. u 08:31
get url
text

Korištenje zimske opreme za vozila na teritoriji Bosne i Hercegovine je obavezno od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2023. godine. Zimsku opremu moraju posjedovati sva vozila osim motocikala (L kategorija) i trakora (T i C kategorije), a ona podrazumijeva sljedeće:

- gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

- gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

- gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka, navode iz BIHAMK-a.

Zimske gume i lanci

I ove godine zimska oprema će biti znatno skuplja, od kupovine novih guma do montiranja kod vulkanizera. Međutim, zavisi gdje i od koga kupujete kada su u pitanju zimske gume možete pronaći i jeftinije, a u tome će vam pomoći internet. Zimska oprema za vozila od ove godine znatno je skuplja počev od zamjene, montaže i balansiranja guma, do kupovine novih zimskih guma.

Trenutačna cijena jedne zimske gume dimenzija 185/65/15 kreće se od 110 do 400 maraka, što ovisi od proizvođaču, ali i kvaliteta guma. S većim dimenzijama cijena raste i do nekoliko stotina maraka po komadu.

Provjerili smo cijene lanaca za zimske gume koštaju od 30 do 60 maraka. Cijena zavisi od veličine gume.

Zamjena, montaža, i balansiranje četiri gume kreće se od 35 do 50 maraka. Cijena zavisi od veličine gume koja se mijenja i kreću se od 9 do 12 maraka, u zavisnosti o veličini vozila i njegovih guma. Ukoliko želite zamjeniti i četiri ventila na gumama to će vas koštati 10 maraka, pojašnjavaju vulkanizeri.

Često vozači nisu sigurni kada je došlo vrijeme za promjenu auto guma. Ovisno o načinu vožnje i podlozi, to vrijeme nije standardizirano. Međutim, kroz nekoliko pokazatelja možete biti sigurni kako je krajnje vrijeme za to, vulkanizeri savjetuju.

Minimalna propisana dubina profila za ljetne gume iznosi 1,6 milimetara, dok za zimske ona iznosi 4 milimetra. Nove gume dolaze s dubinom profila od 8 milimetara. Preporučuje se da se guma mijenja nakon što padne ispod 3 milimetra dubine profila za ljetnu verziju.

Test s kovanicom od jedne marke jednostavan je način za provjeru potrošenosti gume. Postavite kovanicu u kanal gdje je guma najdeblja i pogledajte prekriva li kanal rub kovanice. Ako to nije slučaj, krajnje je vrijeme za kupovinu nove gume.

Priprema automobila za zimu

Iz BIHAMK-a prepručuju kako pripremiti automobil u zimskom periodu, uz niske temperature i česte i obilne padavine koje izuzetno nepovoljno utječu na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi. Zbog snijega ili poledice sistemi teže prenose snagu na podlogu, so nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila.

Gume

Kontakt između ceste i vozila ostvaruje se preko guma, odnosno na jednom relativno malom dijelu dodirne površine između gume i ceste. Upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom.

Odgovarajuće gume prva su stavka kojoj treba posvetiti pažnju. Kada temperatura padne ispod 7°C, elastičnost ljetne gume se gubi, one postaju prekrute pa je koeficijent prijanjanja znatno niži. Put kočenja postaje duži, a mogućnost upravljanja vozilom znatno lošija. Stoga ljetne gume zamijenite zimskim. Provjerite imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Gume trebaju imati najmanje 4 mm profila, a pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara.

Povećajte pritisak u gumama do vrijednosti koju preporučuje proizvođač, a koje možete naći u knjižici vozila ili na unutrašnjoj strani vozačevih vrata. Guma sa odgovorajućim pritiskom pruža najbolje prijanjanje za podlogu i onemogućava oštećenje točka prilikom nalijetanja na rupu ili ivičnjak. Vožnja sa preniskim pritiskom u gumama povećava potrošnju goriva, nepotrebno trošenje guma, kao i pogoršanje voznih i upravljačkih karakteristika vozila.

Tekućine

Promjena i kontrola rashladne tekućine jedna je od bitnijih stvari koje treba uraditi prije zime. Promjena rashladne tekućine najjeftiniji je i najsigurniji način za očuvanje dugotrajnosti vozila. Kao i svaka druga komponenta i rashladna tekućina vremenom gubi svoje karakteristike i ukoliko nije pravovremeno dopunjena ili zamijenjena, tokom zime svojim smrzavanjem jednostavno može uništiti hladnjak ili blok motora.

I u slučaju kontrole, a posebno zamjene rashladne tekućine posjetite ovlašteni ili specijalizirani servis, jer samo oni mogu garantovati da su izmjerene vrijednosti smrzavanja rashladne tekućine u skladu sa propisanim, a prilikom izmjene stručno mogu otkloniti sve nedostatke u rashladnom sistemu vozila.

Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara ili električne pumpe.

Provjerite u kakvom su stanju metlica brisača i po potrebi ih zamijenite. Prosječni vijek trajanja metlice brisača iznosi oko godinu.

Ulje

Premda se motorno ulje, u zavisnosti od upute proizvođača, mijenja svakih 10.000 do 20.000 kilometara, zima je razdoblje kada je motorima potrebno manje viskozno ulje. Niske temperature dodatno će zgusnuti viskozno ulje, zbog čega ono neće jednako dobro kružiti kroz rashladni sistem te će motor, barem u početku, dok ne dosegne radnu temperaturu, dobiti znatno manje potrebnog podmazivanja.

Akumulator

Zimi, zbog nižih temperatura slabi kapacitet akumulatora jer se slabije odvija proces obnove i punjenja akumulatora, tako da pri nižim temperaturama stariji i istrošeni akumulatori jednostavno ne mogu obaviti svoju funkciju. Ispražnjen akumulator, također, može se smrznuti. Akumulator treba biti potpuno napunjen i ispravan. Kablovi i polovi trebaju biti očišćeni i zategnuti. Ako je akumulator stariji od tri godine, zamijenite ga novim. Prilikom kupovine novog obratite pažnju na kapacitet akumulatora (Ah), startnu snagu (A), dimenzije, način i vrstu priključka na vozilu.

Kočnice

Ispravne kočnice jedan su od osnovnih preduvjeta za sigurnu vožnju, posebno u zimskim uvjetima, kada i najmanja disproporcionalnost u kočenju po pojedinom točku može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom. Zato provjerite kočnice i po potrebi ih servisirajte.

Redovno održavanje

Svake godine sa padom temperature zimske službe posipaju ceste solju što može naštetiti vozilima. Iz tog razloga s vremena na vrijeme operite vozilo, pažnju posebno obratite na podvozje te sanirajte eventualna oštećenja na karoseriji na kojima može doći do korozije i hrđanja.

Lanci za snijeg

U obaveznu zimsku opremu vozila spadaju i lanci za snijeg koje trebate imati u prtljažniku vašeg vozila jer u slučaju većih sniježnih nanosa ili leda na cestama, zimske gume neće moći osigurati nesmetano kretanje vozila, pa ćete u takvim ekstremnim vremenskim uvjetima s lancima za snijeg biti u mogućnosti krenuti dalje i stići do svog cilja.

Prilikom kupovine obratite pažnju da lanci za snijeg odgovaraju dimenzijama zimskih guma i izbjegavajte kupovinu jeftinih i neprovjerenih proizvoda jer loši lanci donijet će više problema u vožnji nego koristi. Pucanje loših, jeftinih lanaca zaustavit će vozilo gdje se najmanje nadate, ne spominjujući kakva sve oštećenja mogu prouzrokovati na donjem podvozju vozila.

Servis

Bilo da se radi o kontrolnom servisu ili je u pitanju kakav veći zahvat, servisiranje zimi mnogostruko će se vratiti kroz svakodnevno i nesmetano funkcioniranje vozila. Kod vozila sa benzinskim motorima obratite pažnju na sistem za paljenje i ubrizgavanje, jer korozija ili dotrajalost tih sistema onesposobiće vozilo čim zahladi. Kod vozila sa dizel motorima obratite pažnju na ispravnosti grijača motora, filtera goriva, kompresiju i dihtunge motora jer ako je i jedan od ovih elemenata dotrajao ili izvan funkcije, vozilo neće upaliti.

Prilikom zimskog servisa zatražite pregled i zamjenu svih dotrajalih gumenih elemenata na vozilu jer upravo zimi na nižim temperaturama stari gumeni dijelovi pucaju te mogu dovesti do neželjene štete na vozilu. Ovdje obratite pažnju na gumene cijevi sistema za hlađenje, gumene nosače izduvnog sistema, pogonske i prijenosne remenove...

Vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni ni po ovom pravilniku.

Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, policajac će isključiti vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.