open-navfaktor-logo
search
Pročitana mu optužnica
Znatno manji broj okupljenih pred Sudom: Počelo suđenje Lukiću, Dodik "u mislima s njim"
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika RS-a", optuženom za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH.
13.02.2024. u 15:09
get url
text

Lukić je optužen zajedno sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, kojem je suđenje počelo prošle sedmice, ali je postupak u međuvremenu razdvojen zbog Lukićevog zdravstvenog stanja.

Njegova odbrana podnijela je zahtjev da se predmet ponovo spoji sa Dodikovim, ali Sud o tome još nije donio odluku. 

Uoči početka ročišta pred Sudom BiH bio je znatno manji broj osoba, nego kad se u Sudu treba pojaviti Dodik. Neki od njih, kao i pred ranija ročišta Dodiku i Lukiću, nosili su natpise "Granica postoji".

Kako javlja N1, ispred Suda su se danas, kao podrška Lukiću, pojavili zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, ministar trgovine i turizma RS-a Denis Šulić, te delegat u Domu naroda PSBiH Radovan Kovačević.

Milorad Dodik danas je u Banjoj Luci, a Lukiću je podršku uputio putem Twittera.

On je za medije iz RS-a kazao kako danas nije u sarajevu "zbog sigurnosnih rizika", te je to procjena policijskih agencija, mada nije naveo koja je tačno agencija, ili više njih, dala takvu vrstu procjene.

- U mislima sam s Lukićem. Sve ostalo je sudanija, ali baš u onome smislu Petra Kočića. Jer, zamislite, u jednom predmetu sudija razdvoji postupak, a ostaje jedan sudija za oba postupka - rekao je između ostalog Dodik.

Lukiću je danas, baš kao i Dodiku prošle sedmice, pročitana optužnica kojom se tereti da je u Službenom glasniku RS-a objavio ukaz entitetskog predsjednika Milorada Dodika, kojim se odluke visokog predstavnika proglašavaju ništavnim na području manjeg bh. entiteta, te da se one više ne objavljuju.

Lukićev advokat Miljkan Pucar kazao je kako vjeruje da će predmet ponovo biti spojen s predmetom protiv Milorada Dodika, dok je Lukić kazao da se radi o "blijedoj predstavi blijedog tužilaštva na osnovu blijedo napisane optužnice". 

Tužilaštvo je najavilo izvođenje četiri svjedoka, te veći broj materijalnih dokaza i dokumentacije.

Sljedeće ročište zakazano je za 6. mart.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.