open-navfaktor-logo
search
Radnici zabrinuti
ZOI'84: Kasni li plaća ili je neće biti?
Moramo svaki dan raditi na Bjelašnici pod veoma teškim vremenskim uvjetima pripremajući se za početak skijaške sezone, a nemamo novca da kupimo hranu, žale se radnici
14.11.2019. u 22:04
get url
text

Zašto zaposleni u ZOI'84 strahuju da ovaj mjesec neće dobiti plaću? Radnici su se požali o ovome na društvenim mrežama, a odgovorni u ovom javnom preduzeću na čelu sa direktorom Kenanom Magodom ne odgovaraju na naše pozive.

Glasnogovornica ZOI-ja Emina Hodžić javila se na naš telefonski poziv, ali nije bila sigurna kada je isplaćena prošlomjesečna plaća da bi uporedila kasni li ovomjesečna, pa nam je obećala da će nam kasnije dati tačne podatke o isplati plaća i nije se javila. U prvom telefonskom razgovoru kazala je:

- Kažu da je do 15. novembra rok za isplatu plaće i po tome plaća ne kasni. Ne mogu se tačno sjetiti kada je bila plaća u oktobru, ali čini mi se da je to bilo 7. oktobra – riječi su Hodžić.

Tužno je što moramo svoju plaću tražiti preko Facebooka, kazali su nam neki zaposleni u ZOI-ju. Mi se bojimo da plaću nećemo dobiti nikako i ovo ne bi bilo prvi put. Nezvanično nam u preduzeću kažu da je "zakonski rok za isplatu plaće 30. novembar, a ako i bude plaća, od čega ćemo preživjeti cijeli ovaj mjesec".

-Moramo svaki dan raditi na Bjelašnici pod veoma teškim vremenskim uvjetima pripremajući se za početak skijaške sezone, a nemamo novca da kupimo hranu- žale se radnici.

Posebno za isplatu plaće strahuju radnici sa dužim radnim stažom u ZOI-ju jer su i ranije osjetili šta znači kašnjenje plaće, a poslije toga nema plaće.

Uposlenici u ZOI'84 nisu više na minimalcu, koji iznosi malo više od  400 maraka. Kažu da im je povećana plaća za dvadesetak maraka, samo da se nova Vlada KS može pohvaliti da radnici više ne primaju minimalnu plaću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.