open-navfaktor-logo
search
42,2 kilometra
Zoran Dedić istrčao humanitarni maraton za djecu s poteškoćama u razvoju
Uposlenik sarajevske Općine Stari Grad Zoran Dedić, maratonac i humanista uspješno je istrčao svoj prvi samostalni, humanitarni maraton dužine 42,2 kilometra, koji je trčao za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju.
01.05.2020. u 18:41
get url
text

Dedić je maraton trčao od zgrade Općine Stari Grad do Darive i nazad, a istrčao ga je za 4:16:46.

- Uspio sam. Umoran sam, ali što je najvažnije uspio sam ispuniti svoju misiju i istrčati maraton bez povreda. Hvala svima koji su me podržali tokom ove utrke - kazao je Dedić.

Zoran je jedan od najuspješnijih trkača rekreativaca u cijeloj regiji, a punih 26 godina aktivno se bavi trčanjem i iza sebe ima istrčanih više od 250 utrka, od toga najviše maratona i polumaratona.

Na ovaj potez se odlučio se da bi svojim sportskim angažmanom podržao one kojima je u ovim teškim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa najpotrebnije.

- Volim djecu, volim pomagati i sve ovo je iz ljubavi. Nije mi cilj da sebe promovišem, ali mi je cilj da probudim svijest građana i da svi na svoj način pomognemo onima kojima je to najpotrebnije -  izjavio je prije početke trke Dedić.

Prve kilometre maratona za pomoć djeci s poteškoćama, otkupili su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka organa državne uprave Alma Destanović, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

U znak podrške ovom iznimnom projektu pored otkupljenih kilometara načelnik Hadžibajrić je dočekao Dedića nakon završetka maratona, čestitao mu na uspješno završenoj trci, te humanoj ideji da se u ovoj teškoj situaciji pomogne onima kojima je to najpotrebnije i simbolično mu uručio medalju.

Nada se će se veliki broj ljudi uključiti u akciju, kao što je to slučaj sa načelnikom Hadžibajrićem i sekretarkom organa državne uprave Destanović.

Sva prikupljena sredstva bit će uplaćena djeci sa poteškoćama u razvoju. Radi se o djeci iz Starog Grada sa psihičkim i fizičkim poteškoćama, od vrtićkog pa do srednjoškolskog uzrasta koji pohađaju Zavod Mjedenica, Centar "Vladimir Nazor" i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, a koji su u evidenciji općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport putem koje se projekat realizuje.

U vremenu pandemije koronavirusa kada su zaustavljeni svi redovni tokovi života posebno su pogođene kategorije poput ove, stoga će im svaki prodani kilometar i svaka uplaćena marka biti od velikog značaja.

Maraton je pratio sudija Islam Đugum, jedan od najvećih BH trkača, bivši bh reprezentativac i državni rekorder Bosne i Hercegovine. Kompletan projekat realizovan je putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.