open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnja trakavica
Zoran Galić tužio Vladu FBiH jer nije dobio funkciju direktora FUP-a
Zoran Galić, aktuelni direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, tužio je Vladu Federacije BiH jer nije imenovan na poziciju direktora Federalne uprave policije (FUP). Pripremno ročište u predmetu Galić protiv Vlade FBiH zakazano je za 26. april ove godine.
08.04.2022. u 21:41
get url
text

VEZANI TEKST - FUP nije dobio direktora, Vlada nije prihvatila kandidate; Čampara: Raspisati novi konkurs

U međuvremenu je Nezavisni odbor Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine raspisao konkurs za izbor direktora FUP-a. 

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u julu prošle godine nije prihvatila nijednog od sedam kandidata koje je predložio Nezavisni odbor Parlamenta FBiH.

Predloženi kandidati bili su Zoran Galić, Milan Galić, Ensad Korman, Robert Perić, Ljuban Frljić, Mustafa Hujdurović i Zoran Čegar.

Lista kandidata koju je sačinio Nezavisni odbor nakon provedene konkursne procedure izgledala je ovako: Ukupno osvojenih 97 bodova ima Zoran Galić, a zatim slijede Milan Galić s 96 bodova, Ensad Korman s 89,5 bodova, Robert Perić s 89 bodova, Ljuban Frljić s 83,3 boda, Mustafa Hujdurović sa 79,6 bodova i Zoran Čegar s ukupno osvojenih 78,8 bodova.

VEZANI TEKST - Čampari se odjednom žuri: Hoće li HDZ-u bliski Zoran Galić biti imenovan za direktora FUP-a?

U vezi s imenovanjem direktora FUP-a, Vlada FBiH je prije skoro tri godine usvojila zaključak da se imenovanje direktora FUP-a odgodi dok se ne formira nova vlast.

Kako je tada pojasnio resorni ministar Aljoša Čampara, da bi se imenovao novi direktor FUP-a prvo treba uspostaviti resore, vidjeti nacionalni sastav Vlade, tačnije koje će nacionalnosti biti ministar untrašnjih poslova.

Kao što je poznato, ministar i direktor FUP-a ne mogu biti iste nacionalne pripadnosti, a ukoliko bi se imenovao direktor FUP-a prije imenovanja Vlade, to bi utjecalo na izbor ministra unutrašnjih poslova, pojasnio je tada ministar.

U međuvremenu je i Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, usvojila zaključak da ranije provedeni konkurs treba poništiti i raspisati novi.

Kako je tada objašnjeno, s obzirom na to da je konkursna procedura okončana početkom 2019. godine, a da direktor FUP-a nije imenovan ni dvije godine kasnije, u Komisiji su mišljenja da proceduru treba ponovo provesti.

VEZANI TEKST - Komisija za sigurnost Zastupničkog doma FBiH traži da se poništi konkurs za direktora FUP-a

- S obzirom na to da su propušteni zakonski rokovi za imenovanje direktora FUP-a, Komisija predlaže Zastupničkom domu da izglasa prijedlog Komisije i svojim zaključkom obaveže Vladu Federacije, Nezavisni odbor i resornog ministra Aljošu Čamparu da ponište prethodno okončani konkurs za direktora FUP-a i da raspišu novi.

Kako je rečeno tada, u Komisiji su stava da je zbog perioda od dvije godine, koliko je prošlo od konkursa, moglo doći do odstupanja ili promjene uvjeta koje su kandidati morali ispunjavati da bi bili imenovani.

Nezavisni odbor je potom donio odluku da ranije provedeni konkurs ponovi, te da raspiše novi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.