open-navfaktor-logo
search
Evropski put
Zoran Tegeltija predvodi našu delegaciju na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU - BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo niz zaključaka kako bi što prije bile pokrenute aktivnosti na pripremi, usaglašavanju i usvajanju pozicije BiH o procesu stabilizacije i pridruživanja za 4. sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU - BiH te utvrđivanju sastava delegacije BiH za ovaj sastanak, saopćilo je Vijeće ministara BiH.
09.03.2021. u 16:28
get url
text

Prethodno je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH razmotrena i usvojena Informacija Stalne delegacije BiH u okviru Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u vezi s četvrtim sastankom tog vijeća.

Kao okvirni datum za sastanak predložen je 13. 4. 2021. godine, a formalna potvrda se očekuje u narednom periodu.

Sastankom će predsjedavati visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žozef Borelj. Delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da od Stalne delegacije BiH, u okviru Viječa za stabilizaciju i pridruživanje, zatraži informaciju o sastavu delegacije koja će ih pratiti na ovom sastanku.

Vijeće ministara BiH je zadužilo Direkciju za evropske integracije (DEI) da pripremi doprinos za izradu nacrta pozicije BiH o procesu stabilizacije i pridruživanja za četvrti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, iz djelokruga svoje nadležnosti, posebno u svojstvu Sekretarijata Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da pripremi doprinos za izradu nacrta pozicije iz djelokruga svoje nadležnosti, posebno koje se odnose na pitanja političkog dijaloga i odnosa BiH i EU, kao i na pitanje regionalne saradnje i na pitanja iz oblasti zajedničke vanjske i sigurnosne politike.

Ostale institucije, u skladu sa svojim nadležnostima, dužne su da na bazi zahtjeva koji će im uputiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u svojstvu Sekretarijata Stalne delegacije BiH, dostave doprinos za izradu nacrta pozicije za ostale tačke okvirnog dnevnog reda, koje predloži EU u postupku utvrđivanja prijedloga dnevnog reda.

Direkcija za evropske integracije i ostale nadležne institucije će dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova BiH doprinose za izradu nacrta pozicije što je prije moguće, a najkasnije sedam dana nakon prijema informacije o zaključku Vijeća ministara BiH.

U skladu s Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH će nacrt pozicije BiH najkasnije sedam dana nakon prijema doprinosa dostaviti Direkciji za evropske integracije, kao Sekretarijatu Kolegija za evropske integracije radi dobijanja stava Kolegija. Potom će Direkcija za evropske integracije najkasnije u roku od sedam dana obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH o stavu Kolegija za evropske integracije u vezi s nacrtom pozicije.

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da dostavi Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje nacrt pozicije BiH, uključujući i prijedlog sastava kompletne delegacije BiH na ovom sastanku.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, osnovano je Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje, s ciljem nadzora primjene i provođenja ovog sporazuma i razmatranja važnih bilateralnih i međunarodnih pitanja od obostranog interesa.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje se sastoji od članova Vijeća EU i Evropske komisije, s jedne strane, i članova Vijeća ministara BiH, s druge strane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.